[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sindicaliștii sînt împotriva modificării unor articole din Codul Muncii. „Este o greșeală mare”
30 Mai

Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective (CNCNC), membrii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și-au exprimat dezacordul asupra modificării a două articole din Codului muncii al Republicii Moldova, care vor fi în detrimentul salariaților, transmite Curentul.md.

În cadrul unei ședinței CNCNC, s-a propus modificarea articolul 87, alineatul 1, potrivit căreia concedierea salariaților membri de sindicat va fi posibilă, în toate cazurile, doar cu consultarea prealabilă organului sindical din unitate, ceea ce va simplifica și va flexibiliza procedura de concediere. Actualmente în 5 cazuri de concediere este necesar de obținut acordul preliminar scris al organului sindical din unitate.

Dumitru Ivanov, președintele Sindicatului Educației și Științei, a adăugat că această modificare este o greșeală mare și este categoric împotriva aprobării acesteia. ”Nu am ajuns la un asemenea consens cu partenerii sociali. Cineva vrea să dezlege mâinile angajatorilor, iar salariații să aibă de suportat consecințe nefaste”, a precizat Ivanov.

Totodată, CNSM a fost împotriva modificării art. 204, aliniatul 1, care la fel este în detrimentul salariatului.

Reprezentanții Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei au subliniat că în legislația europeană aceste articole în general sunt excluse din Codul Muncii.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților