[ X ]
[ X ]
[ X ]
Sindicaliștii sînt împotriva adoptării unui proiect de lege. Iată ce ia nemulţumit!
22 Iulie

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este împotriva adoptării proiectului de Lege privind modificarea şi completarea Codului muncii al Republicii Moldova, votat în prima lectură de către plenul Parlamentului Republicii Moldova la 18 iulie curent, care prevede stabilirea duratei zilnice a timpului de muncă mai mare de 12 ore, transmite CURENTUL.

CNSM a constatat că  proiectul de Lege conţine și reglementarea unui program al muncii în schimburi ce ar permite o durată a timpului de muncă (a schimbului) de 24 de ore.

”CNSM respinge proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Codului muncii. Mai mult decât atât, o asemenea situaţie cu certitudine ar crea noi motive pentru CNSM de a se adresa către organismele internaţionale competente”, susține Oleg Budza, președintele CNSM.

O normă similară celei din proiectul de lege, care admitea durata timpului de muncă (a schimbului) de 24 de ore, a fost abrogată de Guvernul Republicii Moldova la 24 aprilie curent, în scopul de a aduce cadrul normativ naţional în concordanţă cu normele dreptului internaţional la care Republica Moldova este parte. Astfel, CNSM consideră că Parlamentul RM ar trebui să evite o nouă contradicţie a legislaţiei naţionale cu prevederile internaţionale în vigoare pentru ţara noastră.

Menționăm că,  potrivit legislației în vigoare, durata zilnică normală a timpului de muncă al salariaţilor este de 8 ore (pe săptămână – 40 de ore).

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților