[ X ]
[ X ]
[ X ]
Şeful Registru Rîşcani în arest la domiciliu pentru 25 de zile, iar subalterna sa în izolatorul CNA
4 August

Cei doi funcţionari reţinuţi de CNA în cazul celor 500 de paşapoarte de tip sovietic găsite în rezultatul percheziţiilor efectuate vineri la domiciliul şefului Secţiei de documentare şi evidenţă a populaţiei sectorul Râşcani din Capitală şi la subalterna sa în birou, au fost arestaţi la domiciliu. Conform deciziei Judecătoriei Buiucani, şeful Secţiei de documentare şi evidenţă a populaţiei sectorul Râşcani din capitală se va afla în arest la domiciliu timp de 25 de zile, iar subalterna sa va petrece următoarele 20 de zile în izolatorul CNA, transmite CURENTUL.

Potrivit informaţiilor preliminare, funcţionarii ar fi folosit date din paşapoarte de tip sovietic pentru a perfecta acte de identitate false unor persoane ce nu au dreptul la cetăţenia Republicii Moldova şi chiar se află în căutare internaţională (Interpol).

Funcţionarii ar mai fi utilizat certificate de naştere falsificate, pe numele unor foşti locuitori ai Republicii Moldova, care au emigrat anterior în alte ţări. În acest scop, erau utilizate declaraţii de pierdere a paşaportului de tip sovietic, cu falsificarea cartelei de evidenţă a eliberării paşaportului ex-sovietic (Forma 1), în care se încleiau fotografii din tinereţe ale persoanelor date, fiind înscrise seria şi numărul de paşaport ex-sovietic ale foştilor cetăţeni care au emigrat.

Vineri, 1 august 2014, CNA a efectuat mai multe percheziţii în sediul Secţiei Evidenţă şi Documentarea Populaţiei a sectorului Rîşcani, dar şi la domiciliul şefului secţiei. În urma acestora, au fost depistate paşapoarte de tip sovietic, precum şi acte cu conţinut denaturat.

Funcţionarii au fost escortaţi la sediul CNA şi au fost reţinuţi pentru 72 de ore. În acest caz au  fost iniţiate două cauze penale pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi fals în acte publice. Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele riscă o pedeapsă cu închisoare de la 2 la 6 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

CNA a demarat acţiunile de urmărire penală la sesizarea Departamentului registrelor informaţionale de stat al ÎS „CRIS „Registru”.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților