Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI continuă schimbul de experiență cu colegii din Estonia, experiența ce vizează două segmente importante, cel de prevenire a situațiilor de risc și cel de intervenție la incendii, transmite CURENTUL.
Astfel, în ultimele luni, au fost efectuate două vizite de instruire și schimb de experiență. Prima a ținut de familiarizarea cu metodele de prevenire a situațiilor excepționale, în care comunicatorii serviciului au vizitat Centrul regional de prevenire a situațiilor de risc, instituții preșcolare, unități de pompieri din regiune, muzeul de istorie al pompierilor, dar și Centrul unic de apel 112. În context a fost observat aspectul de prevenire, subliniindu-se importanța instruirii populației cu norme de securitate de la vîrste mici.
Specialiștii estonieni au împărtășit din experiența obținută și au dezvăluit cele mai eficiente metode de prevenire a situațiilor excepționale. S-a mers alături de pompierii estonieni pentru a fi observate modalitățile și tehnicile de instruire a copiilor, în grădinițe, unde le sînt explicate regulile de prevenire a incendiilor și măsurile de reacționare necesare în situațiile de risc. Astfel, au fost preluate experiențe noi de instruire în instituțiile preșcolare și formarea deprinderilor de securitate ale acestora.
O altă vizită de lucru a ținut de aspectul de intervenție în caz de incendii. Zece reprezentanți ai Serviciului salvatori și pompieri au avut parte de un curs de pregătire a formatorilor conducătorilor acţiunilor de intervenţie în cazul unei situaţii excepţionale. Aici, au fost studiate procedeele de organizare şi structura nivelurilor de conducere a lichidării situaţiei excepţionale în dependenţă de amploarea acesteia. Exerciţiile practice au fost desfăşurate la un poligon de instruire, cu utilizarea focului deschis și fum, sub conducerea instructorilor. În rezultatul instruirii, au fost însușite procedee tactice şi organizarea nivelelor de conducere în caz de incendii sau alte situații.
Urmează ca experiența preluată din Estonia să fie implementată în țara noastră, în scopul prevenirii situațiilor excepționale, dar și în caz de intervenție. Schimburile de experiență au fost realizate în cadrul implementării Proiectului dintre Republica Moldova şi Republica Estonă, finanţat de Ministerul de Externe al Republicii Estonia.
Adrian Platon