Salariații de la cele trei bănci care urmează a fi lichidate în timpul apropiat vor primi toate plățile și indemnizațiile ce li se cuvin, fiindu-le respectate toate drepturile prevăzute de legislația în vigoare. Despre aceasta a comunicat vineri, 4 septembrie, Ion Sturzu, viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), în cadrul unei ședințe de lucru cu participarea liderilor sindicali din teritoriu de la băncile vizate, transmite CURENTUL.
În cadrul întâlnirii cu conducerea BNM, organizată la solicitarea Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor Instituţiilor Bancare și de Asigurări din Republica Moldova „SIBA”, sindicaliștii și-au exprimat nemulțumirea față de situația creată în sistemul bancar.
„Din cauza faptului că oamenii vor rămâne fără loc de muncă și fără surse de existență, în urma lichidării instituțiilor în care au activat până în prezent, în colectivele de muncă de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială domină disperarea. Salariații trăiesc un stres ocupațional continuu. Vorbim de circa 3000 de persoane, specialiști valoroși, mulți dintre care activează de o viață la aceste bănci”, a declarat Victor Onici, președintele Federației „SIBA”.
Liderul sindical a precizat că Federația „SIBA” a solicitat de nenumărate ori factorilor de decizie să nu fie lichidate cele trei bănci, iar salariaților să le fie onorate drepturile prevăzute de Codul Muncii şi în Contractele Colective de Muncă din instituţiile bancare.
Referind-se la situația creată, Ion Sturzu, viceguvernatorul BNM, a reiterat că cele trei bănci vor mai funcţiona până la data de 16 octombrie curent și a dat asigurări că toate plățile ce li se cuvin salariaților vor fi onorate conform legislației.
Potrivit lui Sturzu, până la finalizarea procesului de lichidare, o parte din personalul angajat va rămâne să lucreze în băncile respective, iar o parte ar putea ulterior să se angajeze la alte bănci.
În cadrul aceleiași ședințe, sindicaliștii au fost informați de specialiștii Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova despre particularitățile legislației ce se referă la situațiile când sunt lichidate instituții și ce ar trebui să facă salariații pentru a nu le fi încălcate drepturile și interesele.
Amintim, că Federația „SIBA” a atenționat în repetate rânduri factorii de decizie asupra situației precare în care se vor pomeni salariații și membrii familiilor lor în urma lichidării instituțiilor în care activează și au cerut să fie întreprinse măsurile cuvenite pentru menţinerea colectivelor de muncă ale băncilor respective.
Adrian Platon