Rope Jumping este unul dintre cele mai periculoase sporturi extreme. Acesta presupune sărituri cu un echipament special bazat pe frânghie de la o înălțime mare. Săriturile se pot realiza de pe clădiri înalte, poduri, stânci sau conducte. Lucru care, în R. Moldova, are loc la Dănceni, acolo unde este o clădire părăsită înaltă de peste 60 metri, transmite Curentul.
Deși toți cunosc că pentru a face Rope Jumping este necesară o autorizație, iubitorii de adrenalină nu prea se interesează dacă organizatorii o dețin. La fel, se pare că nici autoritățile nu s-au autosesizat pe marginea acestui sport extrem, care este practicat de tot mai mulți tineri din țara noastră.
Contactat de către reporterul CURENTUL, unul din organizatorii de Rope Jumping a refuzat să ne ofere detalii în privința desfășurării acestui sport. Totuși, ne-a confirmat că, o săritură de pe clădirea de la Dănceni costă 300 de lei, iar dacă clientul vrea să repete experiența, atunci va mai achita 100 de lei.
Întrebat cît e de periculos să faci Rope Jumping, organizatorul ne-a închis telefonul.
Reporterul nostru a contactat câțiva tineri care au participant la astfel de sărituri, care au spus că, merg să sară pentru surplusul de adrenalină. Conform spuselor unora, toate formalitățile se fac pe loc: achitarea, pregătirea și săritura.
Contactat de către CURENTUL, ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliție, Adrian Jovmir, a declarat că acest tip de sport în Chișinău nu se practică și ne-a recomandat să contactăm Inspectoratul de Poliție din Ialoveni. Din păcate, nici la unul din numerele de telefon oferite de Adrian Jovmir nu ni s-a răspuns.
Deși se cunoaște cît e de periculos și că organizatorii nu au autorizație, acest tip de sport este destul de activ promovat pe rețelele de socializare și organizatorii nu sunt restricționați în nici un fel. Mai mult, ei oferă unele promoții pentru participanți. În urma acestor promoții tinerii sunt aleși prin programul random.org și pot beneficia de o săritură gratuită.
Cristina Parfeni