[ X ]
RM a fost condamnată din nou la CEDO. Iată ce sumă va trebui să plătească Guvernul reclamanţilor!
8 Iulie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEC) a pronunţat ieri hotărîrea în cauza „Morari și Spiridonov c. Republicii Moldova”, prin care a constatat încălcarea Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, transmite CURENTUL.

Cauza se referă la neexecutarea unor hotărîri judecătorești de acordare a spațiului locativ de serviciu de către Consilul municipal Chișinău.

Reclamanții, Victor Morari și Oleg Spiridonov s-au născut în 1969 și, respectiv, în 1965 și locuiesc în Chișinău. În fața Curții Europene reclamanții s-au plîns în temeiul articolului 6§1 din Convenție și articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție despre neexecutarea hotărîrilor Curții de Apel Chișinău din 27 februarie 2008 și 6 mai 2008, prin care Consiliul municipal Chișinău a fost obligat să le acorde locuințe de serviciu. De asemenea, primul reclamant s-a plîns de lipsa unui recurs intern efectiv, în sensul articolului 13 din Convenţie, deoarece nu a putut obţine compensarea daunelor cauzate în rezultatul neexecutării hotărîrii judecătorești definitive.

Deşi, în speță, Guvernul a prezentat o declarație unilaterală în care a recunoscut încălcarea drepturilor reclamanților garantate de articolele 6§1 și 13 din Convenție și articolul 1 din Protocolul nr. 1 și a propus să acorde dlui Morari suma de 3500 Euro și dlui Spiridonov suma de 3000 Euro pentru prejudiciul material și moral, precum și costuri și cheltuieli, susținînd în același timp că reclamanții au părăsit serviciul public și că statul nu mai era obligat să le acorde o locuință socială, totuși Curtea Europeană a respins declarația, statuînd că sumele compensațiilor propuse sunt considerabil inferioare sumelor acordate de către Curte în cauze similare.

Mai mult ca atît, examinînd cauza în fond, Curtea Europeană a notat că potrivit Codului cu privire la locuințe, o persoană care are dreptul la locuință socială nu pierde acest drept după pensionare. De asemenea, Curtea a menționat că nu i-au fost prezentate careva dovezi precum că hotărîrile judecătorești naționale pronunțate în favoarea reclamanților ar fi fost anulate. Aceste hotărîri judecătorești au rămas neexecutate pînă în prezent. Prin urmare, Curtea Europeană a constatat că au fost încălcate articolele 6§1 și 13 din Convenție și articolul 1 din Protocolul nr. 1, ca urmare a neexecutării hotărîrilor judecătorești irevocabile din 2008.

Astfel, Curtea a decis, în temeiul articolului 41 din Convenție, să acorde suma de 10493 Euro pentru prejudiciul material doar primului reclamant, care a prezentat dovezi de achitare a chiriei pentru perioada 2008 pînă în prezent. De asemenea, Curtea a acordat cîte 3600 Euro pentru prejudiciul moral fiecărui reclamant, precum și suma de 100 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli celui de-al doilea reclamant. În același timp, Curtea Europeană a respins pretențiile reclamanților privind acordarea plății contravalorii apartamentelor, menționînd că nu există un temei legal în acest sens. Hotărîrea este definitivă de la data pronunțării.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților