[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ratele alăptării sunt în scădere în Moldova. Medicii emit avertismente!
1 August

Ratele alăptării sunt în scădere în Moldova. Potrivit unui studiu, în anul 2005, 46% din copii erau alimentaţi exclusiv cu lapte matern în primele 6 luni, iar în 2012 această cifră era de 36%. În prezent însă, doar o treime sunt alăptaţi exclusiv în primele 6 luni de viaţă, deși în prima oră după naștere sunt alăptați mai mult de jumătate din copii, transmite CURENTUL.

Potrivit specialiștilor, practicile de alimentare a bebeluşilor diferă în funcţie de mediul de trai – situaţia este mai bună la sat, unde 40% dintre copiii mici sunt hrăniţi exclusiv la sîn, faţă de numai 30% la oraş.

Totodată, printre cele mai frecvente cauze care afectează alăptarea se numără starea de oboseală a mamei, lipsa susţinerii din partea partenerului şi a familiei, serviciul, oferta masivă şi accesibilă de amestecuri artificiale, lipsa informaţiei privind beneficiile laptelui matern în raport cu adaosurile, precum şi capacitatea redusă a lucrătorilor medicali de a oferi consiliere mamelor privind iniţierea şi menţinerea alăptării.

Astfel, experții avertizează că utilizarea amestecurilor artificiale şi adaosurilor în alimentaţia sugarilor este dăunătoare, deoarece aparatul digestiv al copiilor mici nu este capabil să prelucreze alte feluri de mîncare decît laptele matern.

Potrivit recomandărilor de sănătate publică globale, sugarii trebui să fie hrăniţi exclusiv cu lapte matern în primele şase luni de viaţă pentru a creşte şi a se dezvolta sănătos, întrucît laptele matern reduce riscurile malnutriţiei, anemiei, retardului statural, ajută la prevenirea infecţiilor şi bolilor respiratorii, întăreşte sistemul imunitar şi reduce riscul unor afecţiuni cronice serioase în viitor, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea, bolile aparatului digestiv şi altele.

De asemenea, alăptarea are beneficii pe termen lung – copiii alăptaţi la sîn sunt mai sănătoşi, au performanţe de inteligenţă, cote mai joase de hipertensiune arterială, colesterolemie, diabet zaharat de tip 2 şi obezitate.

În aceeași ordine de idei, studiile arată că alăptarea este benefică şi pentru mamă, deoarece previne cancerul mamar şi cancerul de col uterin.

Curentul.md menționează că în perioada 1-7 august 2014 Moldova marchează Săptămîna mondială a Alăptării, astfel, lucrătorii medicali din instituţiile medico-sanitare din ţară vor organiza activităţi de informare, educare şi comunicare în domeniul alăptării, vor desfăşura lecţii publice şi sesiuni de consiliere pentru mame, precum şi ateliere şi seminare de lucru.

Această Săptămînă este organizată în fiecare an în peste 170 de ţări cu scopul de a încuraja mamele să-şi hrănească bebeluşii exclusiv cu lapte matern în primele luni de viaţă şi a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților