Rata de promovare a examenului de BAC a crescut cu peste 10% față de anul trecut. Declaraţia a fost făcută de ministrul Educaţiei, Maia Sandu, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite CURENTUL.
„Am constatat o schimbare de atitudine în modul de desfășurare a sesiunii de Bacalaureat din anul curent. Numărul candidaților care au încercat să facă uz de fraudă a fost mult mai mic decît în anii precedenți. Marea majoritate a elevilor a venit pregătită să susțină testarea cu forțe proprii și acest lucru ne bucură foarte mult și ne inspiră optimism. Drept urmare, au fost eliminați pentru fraudă 59 de candidați în comparație cu 161 în 2014”, a declarat Sandu.
Potrivit demnitarului, în ultimii doi ani s-a produs o schimbare majoră de comportament în rîndul absolvenților de liceu.
„Această primă victorie are o semnificație deosebită mai ales pentru că a fost obținută într-o societate în care valori precum onestitatea și corectitudinea nu sînt suficient apreciate și promovate. În pofida situației descurajante la nivel politic și economic, am certitudinea că schimbarea spre bine este posibilă în această țară și că ea poate veni de la generațiile tinere cu condiția ca noi, adulții, să nu le împiedicăm dezvoltarea”, a adăugat ministrul.
Cu referire la Bacalaureat, Maia Sandu a spus că în acest an au fost admiși la examene 25.952 de elevi. În total, în cadrul sesiunii au fost scrise 83.734 de teste.
„Mă bucur să anunț că în anul curent avem o rată mai înaltă de promovare în comparație cu anul precedent. Astfel, după sesiunea de bază, rata de promovare constituie 54,14% față de 44% în 2014. De menționat că rata de promovare a crescut la toate cele trei tipuri de instituții: licee, colegii și universități”, a mai afirmat ministrul.
La această etapă, sînt 3 absolvenți care au luat nota 10 la toate disciplinele. Alți 149 au nota medie mai mare sau egală cu 9. În același timp, 18,58% dintre candidați au nota medie mai mare sau egală cu 7.
Adrian Platon