Vestigiile istorice capturate de vameșii moldoveni ar putea fi întoarse țării de origine. Acest lucru este prevăzut de legislația internațională, însă, pînă atunci, ele urmează a fi examinate de către specialiștii Muzeului Național de Istorie și Arheologie. Despre aceasta a declarat pentru CURENTUL, Directorul general al Agenției Naționale Arheologice, Vlad Vornic.
”Este un caz fericit de recuperare a unor astfel de obiecte, pentru că în ultimii 20 de ani, prin R. Moldova, au trecut sute de mii de piese de valoare culturală. În această ordine de idei, se încearcă recuperarea unor piese de harnașament, de argint și poleite cu aur, foarte valoroase, din sec. I, despre care avem informații că au fost scoase în mod fraudulos din țară”, a spus specialistul.
Potrivit lui Vlad Vornic, captura cu piese arheologice urmează să ajungă la Muzeul Național de Istorie și Arheologie pentru a fi studiate. Totodată, se va stabili țara de proveniență a acestor piese și efectuată restituirea acestora, așa cum prevede legislația internațională. ”După cum s-a constatat, acestea au fost aduse din Turcia și posibil că au fost furate dintr-un muzeu. Așa că ele urmează să ajungă înapoi în Republica Turcia. Însă, interesant este cum s-a reușit traversarea teritoriilor Bulgariei și a României fără a fi depistate”, a spus el. Șeful Agenției consideră că piesele istorice de unicat urmau să ajungă în Europa Occidentală, unde pe piața neagră prețul lor poate ajunge și la un milion de Euro.
Vlad Vornic a amintit de un caz similar care a avut în 2006, cînd poliția olandeză a restituit R. Moldova niște vestigii arheologice, de unde s-a presupus că au și fost scoase. Aceasta a fost o colecție de vase de sticlă și statuete de marmură, care au constituit obiectul unei expoziții prezentate ulterior la Muzeul Național de Istorie și Arheologie.
Amintim, că zilele trecute, vameșii de la postul Cahul-Oancea au descoperit în două unităţi de transport, care veneau din Turcia, sute de monete antice, fragmente de statuete, vechi de circa 2000 de ani, inclusiv 13 kg de aur.
Adrian Pancu