Două sculpturi și 728 de monede reținute de colaboratorii vamali în luna ianuarie curent la postul vamal Cahul-Oancea, reprezintă valori culturale și istorice, mai exact un adevărat tezaur pentru Republica Moldova, estimat la milioane de lei, transmite Curentul.md.
În cadrul cercetărilor și investigațiilor de specialitate efectuate asupra celor 728 de monede, doctorii în istorie și cercetătorii științifici din cadrul Muzeului Național de Istorie a R. Moldova au descoperit că numismaticele reprezintă un lot eterogen de emisiuni antice, medievale și moderne, toate fiind autentice și corespund caracteristicilor din cataloagele de numismatică.
În urma investigaţiilor, s-a stabilit că monedele sînt de provenienţă greacă, romană şi orientală şi datează din secolele VI î.e.n pînă în secolul IV e.n. Valoarea estimativă a acestora este de cîteva zeci de mii de euro.
În prezent tezaurul cultural istoric va fi plasat în Muzeul Național de Istorie din mun. Chișinău, iar conform legislației această comoară istorică poate rămîne în proprietatea RM, dacă nu va parveni nici o solicitare din partea vreo-unui stat care să confirme că piesele istorice îi aparțin, însă între timp ele pot fi admirate la Muzeu.
Pe acest caz a fost pornită o cauză penală pentru contrabandă. Conducătorul mijlocului de transport unde au fost depistate monedele şi sculpturile este cercetat în stare de arest.
Elena Mocreac