[ X ]
[ X ]
[ X ]
Proprietarii unui lanţ de cafenele din capitală, reţinuţi de oamenii legii
11 Martie

CNA şi procurorii anticorupţie au reținut trei persoane,  proprietari a unui lanţ de cafenele din capitală ce sunt bănuiţi că ar fi organizat o schemă de evidenţă contabilă dublă prin care au prejudiciat statul în proporţii deosebit de mari, transmite Curentul.md.

Proprietarul localurilor ar fi angajat chelneri care aveau indicaţia de a nu înregistra mijloacele băneşti încasate de la clienţi prin aparatul de casă şi control. O parte din banii încasaţi nu erau reflectaţi în evidenţa contabilă. Potrivit estimărilor preliminare, doar două cafenele din cinci gestionate de bănuiţi ar fi încasat în jumătate de an aproximativ 4 000 000 de lei, fără a-i reflecta în evidenţa contabilă.

Totodată, în cadrul anchetei s-a mai constatat că, pentru a atribui un aspect legal banilor obţinuţi fraudulos, bănuiţii au achiziţionat, în 2013, mai multe imobile în Capitală. În acest caz, a fost iniţiată şi o cauză penală pentru spălare de bani.

Ofiţerii CNA şi procurorii au efectuat mai multe percheziţii în localurile administrate de cei trei, de unde au ridicat documente ce confirmă evidenţa dublă a încasărilor. În urma acestora au fost reţinute trei persoane, aflate în relaţii de rudenie (soţul, soţia şi soacra acestuia). După percheziţionarea corporală a uneia dintre reţinute, au fost găsite 100 000 de lei,  bani acumulaţi într-o singură zi de personalul unei cafenele.

Suspecţii sunt reţinuţi pentru 72 de ore, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă închisoare de la 5 la 10 ani.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților