Membrii din 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) create cu suportul Programului Compact al Guvernului SUA s-au întrunit pe 24 iulie curent în cadrul unei conferințe pentru a discuta despre posibilitățile de a promova femeile care activează în sectorul agricol în procesul de gestionare a sistemelor de irigare, transmite CURENTUL.
Conferința vine să generalizeze discuțiile desfășurate pe parcursul ultimilor două săptămîni la care au participat agricultori din 29 sate din aria sistemelor de irigare reabilitate în cadrul programului Compact.
Experta din SUA Suzanne Butterfield, venită în Moldova în cadrul unui program finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii a împărtășit experiența sa în gestionarea sectorului de irigare cu membrii din fiecare Asociație a Utilizatorilor de Apă. În cadrul conferinței s-a constatat că o cariera în sectorul de irigare este posibilă pentru femei, contrar prejudecăților care există în societate. Experta Suzanne Butterfield consideră că un manager al unei Asociații a Utilizatorilor de Apă pentru Irigare trebuie să aibă abilități în administrare, precum și abilități de a comunica cu oamenii și de a utiliza eficient cunoștințele și experiența angajaților – lucruri pe care o femeie le poate realiza cu succes.
Prezentă la eveniment, vice-ambasadoarea SUA în Moldova Kara McDonald a menționat că abilitarea femeilor de a avea un rol mai activ în luarea deciziilor în cadrul asociațiilor de utilizatori de apă din Moldova este determinant pentru succesul acestor formațiuni. Din această perspectivă, activitatea lui Suzanne Butterfield reprezintă un model care încurajează femeile să fie pro-active și să dezvolte afaceri în domeniul agricol, a opinat diplomata. La rîndul său experta Suzanne Butterfield a ținut să evidențieze potențialul profesional al femeilor implicate în AUAI, încurajându-le pentru inițierea afacerilor agricole și participarea activă atît în viața profesională, cît și cea comunitară.
Agricultorii au menționat în cadrul discuțiilor că de sistemele de irigare reabilitate cu suportul Guvernului SUA, vor beneficia și bărbații și femeile care prelucrează terenurile agricole, iată de ce femeile trebuie încurajate să participe activ la luarea deciziilor privind administrarea acestor sisteme.
Programul Compact a asistat agricultorii din aria sistemelor de irigare Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa, Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești pentru crearea AUAI care vor gestiona sistemele reconstruite și modernizate. În prezent AUAI create întrunesc în calitate de membri circa 9 000 de producători agricoli, dintre care circa 40 la sută sunt femei.
Adrian Platon