[ X ]
[ X ]
[ X ]
Profesorii sunt gata să boicoteze examenele de BAC. Iată ce solicită autorităţilor!
10 Martie
foto: realitatea.net

Profesorii spun că vor declanșa proteste în masă dacă, până pe 2 aprilie, problema salarizării din ramura învățământului nu va fi soluționată. Ei cer ca salariul cadrelor didactice să fie majorat cu 50%, transmite Curentul.md.

Președintele Consiliului General al Sindicatului Educației și Științei, Dumitru Ivanov, susține că nici o reformă în domeniu nu va da roade și nu va crește calitatea învățământului, atâta timp cît profesia de dascăl va fi neatractivă și prost plătită.

Salariul real pe care îl primesc ajunge la 2200 de lei și nu le acoperă cheltuielile. Iar în condițiile creșterii prețurilor pe piață, în raport cu oferirea celui mai mic salariu din Europa, este motivat ca și tinerii să ocolească scaunul de pedagog. Iar dascălii de la sate se văd într-o lumină și mai proastă. Ei spun că primesc salariul cu mari întârzieri, iar în urma optimizării școlilor, unii își caută banii meritați în instanța de judecată.

Sindicaliști spun că nu vor aștepta să se producă minuni și, dacă salariul profesorilor nu va fi mărit cu 50 la sută, vor întreprinde măsuri. Alți dascăli sunt gata să boicoteze examenele de bacalaureat, dacă conducerea Ministerului Educației nu va lua nici o decizie în acest sens.

Ministerul Educației nu a reacționat deocamdată la solicitarea înaintată de sindicaliști, și nici un reprezentant al Ministerului Educației și al Finanțelor nu a participat la plenara Sindicatului Educației și Științei, deși au fost invitați cu foarte mult timp înainte.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților