Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a trimis instanţei de judecată cauza penală de învinuire a unui judecător din cadrul Judecătoriei Străşeni de pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legi, transmite CURENTUL.
Din materialul probator, acumulat de procurori rezultă că, respectivul magistrat a adoptat hotărîri contrare prevederilor legale, oferind în consecinţă posibilitatea de obţinere, de către cetăţeni străini, a actelor stării civile necesare pentru solicitarea cetăţeniei Republicii Moldova sau a României, în circumstanţe care prejudiciază grav imaginea sistemului judecătoresc şi a statului pe plan extern.
În concret, pe 23 octombrie 2012, în baza unor copii ale actelor neautentificate în modul prevăzut de lege, în special copiile-xerox ale certificatelor ce conţineau date denaturate de cununie sau botez şi altor acte, ce nu îndeplineau condiţia legală de probă, judecătorul a admis cererile a 11 cetăţeni ai Federaţiei Ruse şi Ucrainei, privind constatarea faptului naşterii şi căsătoriei rudelor descendente ale acestora pe teritoriul Republicii Moldova.
De notat că, judecătorul a emis hotărările cu grave abateri de la prevederile legale, fără a dispune verificarea, prin intermediul Serviciului Stării Civile, a autenticităţii copiilor documentelor prezentate de solicitanţi, precum şi respectării procedurilor prealabile.
Ulterior, prin deciziile Curţii de Apel Chişinău din anul 2014, hotărîrile emise de respectivul magistrat au fost casate ca fiind adoptate contrar normelor de drept material şi procesual.
Pentru această infracţiune norma penală prevede închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
Adrian Platon