[ X ]
Procuri carne provenită de la porcii sacrificați în condiții domestice? Trebuie să ştii asta!
23 Decembrie

În perioada sărbătorilor de iarnă, cînd, în mod tradițional se taie un număr mare de porci crescuți în sistem gospodăresc, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) aduce un șir de recomandări pentru a preveni îmbolnăvirea populației consumatoare de carne și preparate derivate, provenite de la porcii sacrificați în condiții domestice, transmite CURENTUL.

Astfel că, sacrificarea porcului și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar – veterinar și a salubrității cărnii obținute, poate avea consecințe grave.

Potrivit ANSA, pentru  siguranța sănătății, este necesar de solicitat vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru ca  acesta să verifice:  starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare; să ofere sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare și analizele ce trebuie făcute pentru a garanta propria sănătate; în situația în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, ar fi bine de a nu se risca cu sacrificarea și consumul cărnii.

De asemenea, este interzisă comercializarea cărnii de către proprietarii de animale și a derivatelor rezultate în urma sacrificării porcinelor în afara abatoarelor.  Animalele respective trebuie să fie asomate în prealabil, adică să fie ferite de suferință sau durere în timpul prinderii și înjunghierii;

Potrivit sursei, carnea nu se consumă și nu se  prepară, pînă nu se obține de la medicul veterinar răspunsul privind salubritatea cărnii. Proprietarul trebuie să solicite medicului veterinar pentru examinarea cărnii, în ce privește salubritatea cărnii, dar în special pentru diagnosticul trichinelozei (boală parazitară, care necesită tratare pentru o perioadă lungă);

La fel, dacă se intenționează a vinde porci vii în tîrg, pentru a respecta legea este necesar de verificat dacă tîrgul este autorizat sanitar-veterinar și dacă acesta este supravegheat de un medic veterinar.

Tatiana Cocerva

Inapoi la arhiva noutaților