[ X ]
Procuratura va contesta achitarea pe un capăt de acuzare a fostului şef IFPS, Nicolae Vicol
19 Iunie

După pronunţarea integrală a sentinţei, care va avea loc pe 26 iunie 2015, Procuratura Anticorupţie va contesta verdictul aplicat persoanelor cu funcţii de răspundere din cadrul unor autorităţi publice centrale, acuzate de abuzuri şi acte de corupţie, transmite CURENTUL.

Amintim că, prin sentinţa Judecătoriei sect. Rîşcani, ieri, fostul şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Nicolae Vicol a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare într-un penitenciar de tip semi-închis şi o amendă de 10 mii lei.

Acesta a fost recunoscut culpabil de abuz în serviciu, favorizarea infracţiunii şi încălcarea inviolabilităţii vieţii personale, termenul de detenţie fiind cumulat în baza mai multor capete de acuzare. De asemenea, conform sentinţei, Vicol nu va putea ocupa funcţii publice timp de 5 ani. Concomitent, fostul şef al IFPS a fost achitat pe un episod din infracţiunile incriminate.

Deşi în cadrul cercetării judecătoreşti inculpatul s-a prezentat la fiecare şedinţă, în momentul pronunţării sentinţei acesta a lipsit din sala de judecată. Potrivit avocatului său, Vicol ar fi plecat cu familia la tratament în România.

Astfel, pentru executarea pedepsei, instanţa i-a aplicat inculpatului măsura de reprimare – arestul, cu anunţarea acestuia în căutare, sarcina fiind dispusă Inspectoratului de Poliţie din sectorul Rîşcani. Termenul ispăşirii pedepsei cu închisoare pentru inculpatul Vicol începe din momentul reţinerii.

În cadrul aceleiaşi cauze, la 5 ani de puşcărie şi o amendă de 100 mii lei a fost condamnat un alt angajat al FISC-ului, care a fost recunoscut vinovat de corupere pasivă. La o amendă penală de 10 mii lei a fost condamnat Secretarul General adjunct al Guvernului, iar în privinţa altor trei inculpaţi: doi foşti angajaţi ai Centrului Naţional Anticorupţie şi un om de afaceri – instanţa a dispus încetarea procesului.

După redactarea integrală a sentinţei, procurorii o vor contesta la Curtea de Apel Chişinău.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților