[ X ]
Procuratura Anticorupţie nemulţumită de sentinţa pronunţată în privinţa unui procuror
7 Aprilie

Procuratura Anticorupţie va contesta sentinţa emisă de Judecătoria Şoldăneşti, prin care un procuror din Floreşti, acuzat de acte de corupţie, a fost condamnat la o pedeapsă nonprivativă de libertate, transmite CURENTUL.

Urmărirea penală pe acest caz a fost începută de Procurorul General, Corneliu Gurin, în baza plîngerii depuse de către un cetăţean care reclama, că respectivul procuror i-ar fi pretins 2000 de lei. Pentru această sumă, procurorul i-a promis că va înceta urmărirea penală în privinţa petiţionarului, care era bănuit de comiterea unui furt şi-l va exclude din lista persoanelor anunţate în căutare.

În cadrul percheziţiei efectuate în biroul de serviciu al procurorului din incinta Procuraturii raionului Floreşti, au fost depistaţi banii în sumă de 2000 lei, transmişi în aceeaşi zi de către petiţionar. Procurorul a fost reţinut de Procuratura Anticorupţie în comun cu Centrul Naţional Anticorupție, iar peste cîteva zile, Consiliul Superior al Procurorilor l-a suspendat provizoriu din funcţie.

În procesul urmăririi penale, s-a stabilit un caz similar, comis anterior de către acelaşi procuror, care a pretins 3000 de euro de la un bărbat pentru a nu-l reţine într-un caz de violenţă în familie. Examinînd respectiva cauză penală, instanţa de judecată a recalificat acţiunile procurorului din corupere pasivă comisă de către o persoană cu funcţie de demnitate publică într-un alineat care prevede o pedeapsă mai blîndă, condamnîndu-l la o amendă de 20 mii lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate timp de 1 an.

Procuratura Anticorupţie consideră că instanţa de judecată a aplicat în mod ilegal o normă mai blîndă în privinţa inculpatului, motiv pentru care sentința va fi contestată în ordine de apel.

De notat că actualmente, pe rolul instanţelor de judecată se află alte 2 cauze penale de învinuire a procurorilor, unul din Ocniţa, iar celălalt din Nisporeni, care au fost documentaţi pentru fapte de corupere pasivă.

Adrian Platon

 

Inapoi la arhiva noutaților