[ X ]
[ X ]
[ X ]
Procuratura a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani privind plîngerile pe tortură
28 Iulie

În primul semestru al anului 2014, 320 de cetățeni au depus plîngeri privind tortura și alte rele tratamente parvenite în adresa Procuraturii. În context, Procuratura Generală a efectuat un studiu, în baza căruia s-a contatat că numărul acestor categorii de sesizări s-a micșorat cu 19 la sută față de aceeași perioadă a anului 2013, cînd au fost înregistrate 394 de plîngeri, transmite CURENTUL.

Potrivit studiului, în majoritatea cazurilor, rele tratamente au fost admise faţă de persoanele suspecte, bănuite, învinuite că ar fi comis infracţiuni sau condamnate pentru fapte penale (199 sesizări). Totodată, în 30 sesizări, s-au invocat fapte de maltratare aplicate faţă de contravenienţi, iar în 20 de cazuri faţă de alţi participanţi la procesul penal, cum ar fi cei cu statut de victimă, parte vătămată, martor. În 71 de sesizări  s-au reclamat cazuri de violenţă aplicată altor persoane, cărora nu le era imputată săvîrşirea de infracţiuni sau contravenţii şi nu aveau vreun statut procesual.

În aceeași perioadă,  în 15 plîngeri depuse la procuratură au figurat minorii în calitate de victime ale relelor tratamente.

Conform studiului efectuat de procurori, cele mai multe acte de tortură s-au petrecut în stradă sau alte locuri publice, la acest capitol fiind înregistrate 116 cereri. Totodată, în incinta inspectoratelor de poliție s-au sesizat 79 de cazuri, iar în instituțiile penitenciare, 46 de cazuri. Acte de tortură s-au petrecut și în sectoarele, posturile de poliție în număr de 32 de cazuri și pe teritoriul unităților militare, la acest capitol fiind înregistrate 18 cazuri. În încăperile din izolatoarele de detenție preventivă s-a înregistrat un număr de 13 cazuri  și 11 cazuri de tortură s-au petrecut la domiciliul victimei.

În instituțiile psihiatrice s-au înregistrat 4 cazuri și doar un singur caz a fost sesizat  în instituțiile de învățămînt.

Cel mai des reclamanţii au evocat că au fost supuşi torturii sau altor forme de maltratări în scopul pedepsirii pentru comiterea unui act sau presupus act – 89 sesizări, dobîndirii prin metode ilegale a probelor, informaţiilor sau mărturiilor, fiind înregistrate 81 sesizări, exteriorizării sentimentului de superioritate şi neglijării regulilor generale de conduită în număr de 63 de sesizări, utilizarea excesivă a forţei în momentul reţinerii persoanei, ca urmare a exercitării abuzive şi fără cunoaştere a legislaţiei a obligaţiilor de serviciu – 65 de sesizări și 32 de sesizări au fost înregistrate cu scop de intimidare sau discriminare.

Ca metode de aplicare a violenței, cel mai des au fost reclamate bătăile, aplicarea loviturilor cu mînile și picioarele, la capitolul dat fiind înregistrate 208 reclamații, iar prin aplicarea mijloacelor speciale, folosirea armei, altor obiecte adaptate acestui scop – 27 de sesizări. În 24 de plîngeri depuse au fost reclamate amenințările sau alte forme de abuz psihologic.

În 216 adresări din totalul celor 320 de cazuri, procurorii au constatat că victimele au suportat dureri fizice sau suferinţe psihice, fără a avea leziuni vizibile pe corp.

În context, 83 de persoane au suferit vătămări corporale neînsemnate, în 17 cazuri au fost înregistrate vătămări ușoare, iar vătămări de gravitate medie au fost înregistrate în 3 cazuri. Un caz a fost examinat cînd victima a decedat.

Potrivit raportului, cea mai are parte a sesizărilor se referă la polițiști, fiind depuse 145 de cereri în adresa polițiștilor, ofițerilor de investigație. În 54 de sesizări sunt menționați polițiști ai Inspectoratului Naţional de Patrulare, și 49 de sesizări sunt în adresa carabinierilor, poliţiştilor de frontieră.

Alte sesizări se referă la alte categorii de subiecţi, cum ar fi colaboratori ai Departamentului Instituţiilor Penitenciare, aproximativ 12% din sesizări fiind adresate acestor subiecți, 7 sesizări în adresa ofițerilor de urmărire penală, 11 sesizări se referă la militari, 5 sesizări îi au ca principali subiecți pe angajaţi ai Detaşamentului cu destinaţie specială „Pantera” al DIP, în 3 sesizări sunt înregistrați procurori, alte persoane cu funcţii de răspundere, publice sau cu demnitate publică au fost menționați în 4 sesizări și 3 sesizări în adresa lucrătorilor medicali.

În rezultatul examinării sesizărilor procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în 64 cazuri, în comparaţie cu primul semestru 2013, cînd au fost intentate 70 cauze penale.

În primul semestru curent procurorii au remis în instanţa de judecată 29 cauze penale, faţă de 23 cauze deferite justiţiei în aceiaşi perioadă a anului trecut.

Această situaţie, potrivit studiului efectuat de procurori, denotă cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani (I-ul semestru 2011 – 379 plîngeri, 2012 – 485, 2013 – 394 sesizări).

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților