[ X ]
[ X ]
[ X ]
Primul moldovean operat pe creier fără anestezie pleacă în America
31 Iulie

Acum un an toată Moldova era cu ochii pe el. Atât oamenii care l-au cunoscut, dar și străini sperau ca el să supraviețuiască, se să poată scula de pe patul de spital și să ducă o viață obișnuită. Este vorba despre Denis Onuță, primul moldovean care a suferit o operație pe creier fără anestezie generală. Nu doar că tumoarea nu i-a mai revenit, dar Denis se simte la un an de la operație tot mai bine. Planurile lui sunt departe de Moldova, întrucât a primit o veste bună – a participat la loteria Green Card și este unul dintre câștigători. Speră să ajungă cât mai repede pe Tărâmul făgăduințelor, acolo unde va lua viața de la capăt –  a doua oară, scrie e-sanatate.md.

Denis Onuță a ajuns la spital cu o tumoare pe creier care îl împiedica să mai vorbească clar și să se țină pe picioare. Tumoarea era localizată în centrul de vorbire și înțelegere. Primul semn că ceva nu este în regulă a fost când Denis n-a mai fost capabil să rostească un cuvânt. De atunci totul s-a întâmplat mult prea repede.

„Colegii și prietenii au fost surprinși, pentru că mulți nici nu știau că am tumoare și că eram de fapt la un pas între viață și moarte. Totul s-a produs repede – analize, apoi investigații repetate și discuția cu doctorul despre operația mea”, își aduce aminte Denis. Decizia de a fi operat conștient a luat-o cu părinții la fel foarte repede.

Pe 25 iulie s-a împlinit un an de când totul a trecut – tumoarea, durerile, frica, patul de spital, doctorii și gloata de jurnaliști care vroiau să știe cum este să fii conștient atunci când cineva te operează pe creier.

„Am fost la Kiev în luna mai. Am făcut investigații pentru a vedea dacă tumoarea a reapărut. De aici ni s-a spus că avem tehnică bună, dar că ei sunt mai buni în interpretarea rezultatelor. Au zis că totul este perfect. Tumoarea nu mai crește”, ni se confesează tânărul.

Viața lui este una obișnuită acum. După jumătate de an a revenit la serviciu, practică sportul, mănâncă aproape orice. Are o singură regulă impusă de doctori – expunerea la soare.

„Eram amator de box. Asta nu mai pot face acum. În rest, am liber la toate. Duc o viață fără restricții. Am luat în greutate. Trăiesc la fel ca un om normal și nu vreau să mă gândesc la faptul că am avut o tumoare, că eram în pericol, că puteau să mi se întâmple lucruri urâte”.

Denis recunoaște că nu s-a ținut de promisiunea făcută acum un an – nu și-a cerut iubita în căsătorie, în schimb va pleca cu ea în America. Se concentrează acum pentru a doua mare schimbare din viața lui – va obține cetățenia Statelor Unite și va încerca să-și construiască un viitor acolo.

„Pe data de 4 septembrie este programat interviul la Ambasadă. Mi-am sunat doctorul ca să aflu dacă zborul cu avionul nu mă va afecta în niciun fel. E un mare noroc, la sigur mulți moldoveni visează să ajungă în America. Am rude și prieteni acolo care sunt gata să mă ajute. Și doctorii mi-au spus că acolo sunt specialiști buni, așa că sunt gata de plecare”.

Neurochirurgii de aici spun că Denis a intrat în statistica cazurilor fericite, când un pacient își revine miraculos, fără a aplica radioterapie sau chimioterapie.

„Noi operăm sute de oameni în fiecare an. Tumori sunt diferite, însă cu o astfel de localizare – foarte rar. Exista riscul ca el să nu mai poată vorbi imediat după operație. Rezultatele lui sunt foarte bune și arată lipsa tumorii. De regulă acești oameni au șanse destul de bune”, adaugă chirurgul Grigore Zapuhlîh. „Șanse bune” înseamnă că un om ar putea trăi o viață fără ca tumoarea să mai revină, însă nimeni nu dă garanție. „Am operat ieri un pacient, căruia ia revenit tumoarea după 20 de ani. Nimeni nu poate prognoza cu exactitate ce se va întâmpla”, a mai adăugat la final doctorul.

Inapoi la arhiva noutaților