[ X ]
Primul director al Centrului pentru Drepturile Omului din RM, Alexei Potângă, comemorat la AŞM
15 Decembrie

Institutul  de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM a organizat recent Conferinţa Ştiinţifică Internaţională cu genericul „Protecţia drepturilor omului – obligaţie constituţională a Avocatului Poporului. In memoriam dr. Alexei Potângă – primul director al Centrului pentru drepturile omului din Republica Moldova”, transmite CURENTUL.

La eveniment au participat reputaţi jurişti din ţară şi de peste hotare, academicieni, colegi cu care regretatul Alexei Potângă a activat de-a lungul anilor, cercetători, prieteni.

Manifestarea şi-a început lucrările cu un minut de reculegere în memoria celui care a fost dr. Alexei Potângă, după care a fost proiectat unui filmuleţ video, care a imprimat episoade din viaţa profesională şi personală a distinsului jurist.

Lucrările Conferinţei au fost deschise de dr.hab. prof. Valeriu Cuşnir, directorul ICJP, care a salutat audienţa la eveniment, mulţumindu-le tuturor pentru faptul că nu au dat uitării numele dr. Alexei Potâng, care a fost un jurist profesionist, conducător perseverent, sârguincios în muncă şi în viaţă, un bun familist, cuprins şi de pasiunea poeziei, în care medita asupra sensului şi filosofiei vieţii.  În discursul său, prof Cuşnir,  a evocat personalitatea distinsului om al legii, făcând un parcurs al activităţii ştiinţifice, legislative care  luate împreună, i-au conturat destinul unui profesionist în tot ce a făcut, unui Om bun pentru toţi cei care l-au cunoscut.

În luarea sa de cuvânt, m.c. Ion Guceac, vicepreşedinte al AŞM a menţionat   respectul pe care l-a avut şi-l va menţine şi pe viitor faţă de cel care i-a fost coleg de breaslă, doctorul Alexei Potângă, sugestiv fiind şi faptul că întrunirea are de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, or, drepturile omului a fost acel domeniu care l-a înaripat, l-a însufleţit şi l-a făcut să fie un militant consacrat în protecţia acestei valori sociale. „Domnul Alexei Potângă a urmat o carieră care ne obligă să îi atribuim calificativul de persoană care a manifestat un devotament ireproşabil faţă de domeniul profesional de activitate”, a remarcat vicepreşedintele Guceac. În context, profesorul a subliniat misiunea nobilă şi sacră, care i-a revenit dumnealui, dar şi dificilă, în acelaşi timp, de a sta la baza uneia din instituţiile statului de drept  – Avocatul Parlamentar, cum a fost numit iniţial în Republica Moldova, mai nou – Avocatul Poporului, instituţie care astăzi funcţionează şi este un atribut indispensabil al statului contemporan.  Domnia Sa a  propus să fie creată o pagină pe site-ul institutului, unde să fie plasate toate informaţiile care ţin de predecesori  şi de memoria celor care au contribuit la fundamentarea doctrinei juridice naţionale, astfel încât pe parcursul anilor să fie asigurată dăinuirea memoriei acestora.

Acad. Gheorghe Ghidirim se consideră  fericit şi mândru pentru că pe parcursul vieţii a avut ocazia să cunoască această notorie personalitate a neamului nostru.  Aşa a făcut destinul că i-a unit şi i-a împrietenit în cei mai frumoşi ani de trezire naţională a neamului nostru, mărturisind că din acea clipă au rămas  nedespărţiţi  şi de aceeași parte a baricadei. „A fost un om de o bunătate legendară, chiar şi  pe faţă fiindu-i scrisă bunătatea, bunăvoinţa şi dorinţa de a sări mereu în ajutor”, îşi aminteşte academicianul şi deşi era medic, prietenul său Alexei Potângă îl obliga să facă dreptate. Astfel, acad. Ghidirim întorcea oamenilor sănătatea, iar juristul Potângă întorcea celor nedreptăţiţi dreptatea şi sentimentul civic. „Aţa să ni-l amintim totdeauna”, a îndemnat prietenul Ghidirim.

Un omagiu a fost adus de Svetlana Rusu, Oficiul Avocatului Poporului, singura care a mai rămas să activeze în cadrul Instituţiei, numită  fiind în funcţie încă de domnul Alexei Potângă.  „Poate modul inedit de a promova drepturile omului prin poezie şi acţiuni concrete m-a impus să continui această activitate ca apărător al drepturilor omului”, a remarcat Dna Rusu. Subliniind modul deosebit de a interacţiona cu oamenii şi de a găsi soluţii pentru orice problemă, a dat asigurări că va continua, împreună cu echipa, să realizeze ceea ce a început domnul Potângă, şi nu vor uita niciodată că primul Ombutsman al Republicii Moldova a fost domnul Alexei Potângă.

Amintiri frumoase despre regretatul Alexei Potângă a dezvăluit şi dr. hab. în filozofie, prof. univ., Gheorghe Bobână, de la Institutul de Istorie al AŞM. Profesorul a vorbit cu precădere despre harul juristului de a scrie versuri, talent care nu este dat fiecăruia, referindu-se, în luarea sa de cuvânt, în special, la poeziile cu caracter filosofic.

Dr.hab. în drept, prof. univ. Andrei Smochină a continuat şirul amintirilor despre  colegul şi prietenul său, creionându-i profilul unui Om de o ţinută profesională deosebită, de om al cunoaşterii, care pe lângă toate calităţile, trăsăturile şi atu-urile sale a stat la fundamentul construcţiei unei instituţii de rezonanţă în stat. „A fost cel mai bun specialist în domeniul drepturilor omului”, a afirmat profesorul Smochină.

„L-am cunoscut în ultimii cinci ani de viaţă, atunci când lucra la Institut. Am stabilit o relaţie de prietenie chiar din prima zi în care ne-am cunoscut”, a relevat doctorul în drept  Mihai Taşcă, de la Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al AŞM,  Dl Taşcă  fiind, de fapt, sufletul acestei reuniuni, cel care a organizat,  i-a adunat pe toţi colegii,  prietenii  pentru a cinsti memoria distinsului jurist şi omului de omenie,  Alexei Potâng.

Omagii regretatului Alexei Potângă au adus şi Gheorghe Costachi, dr. hab. Victor Mocanu,  dr. în drept Anatolie Doga, dr. în drept Boris Sosna, dr. în drept Iurie Frunză, dr. Ion Rusandu, Petru Bobu ş.a. Vorbitorii şi-au amintit cu căldură de dragul coleg şi prieten şi au mulţumit organizatorilor pentru că l-au readus printre ei pe Alexei Potâng, căruia îi vor păstra mereu luminoasă amintirea.

Eugenia Tofan,
Centrul Media al AŞM

Inapoi la arhiva noutaților