[ X ]
[ X ]
[ X ]
Poliţiştii au stopat activitatea unei grupări, specializate în falsificarea actelor oficiale
1 Septembrie

Patru persoane cu vîrsta cuprinsă între 22 și 40 de ani, domiciliați în  mun. Chișinău, Strășeni și Călărași, care făceau parte dintr-o grupare specializată în confecţionarea, deţinerea, vînzarea și folosirea documentelor oficiale, ștampilelor și sigiliilor false, au fost identificate de către poliție, transmite CURENTUL.

Gruparea activa de aproximativ doi ani și avea rolul de a identifica persoanele ce urmau a-și verifica tehnic unitățile de transport din posesie și perfecta asigurările și documentele necesare.  Pentru a identifica automobilele și conducătorii auto respectivi, o companie de asigurări, unde activau doi membri ai grupării, verifica datele aferente.

Astfel, pe parcursul a două luni, angajaţii Direcţiei Operaţiuni Speciale ai Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală, urmărind gruparea respectivă, au depistat 30 de automobile care au trecut verificarea tehnică în baza bonurilor de plată falsificate privind taxa pentru folosirea drumurilor.

Aceștia imprimau bonul de plată, utilizînd o programă specială, privind achitarea impozitului pentru folosirea drumurilor în fondul rutier, aplicînd ștampila falsificată a unei bănci comerciale din capitală, după care acestea erau transmise la birourile de testare auto pentru eliberarea raportului de verificare tehnică a vehiculului.

Ca urmare a perchezițiilor corporale, la domicilii și în automobilele suspecților au fost depistate următoarele: bonuri falsificate, ștampila băncii, utilaj tehnic de imprimare a bonurilor de plată privind achitarea taxelor pentru folosirea drumurilor, hîrtie specială pentru imprimare, utilizată de băncile comerciale din ţară, bonuri de plată pentru taxa drumurilor imprimate pentru diferite unităţi de transport, înscrisuri de ciornă și laptop-uri.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 46 și 361 alin.2 Cod Penal al Republicii Moldova. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Confecţionarea, deţinerea, vînzarea folosirea documentelor oficiale, ştampilelor şi sigilelor false”  se pedepsesc cu amendă în mărime de la 4 000 la 12 000 de lei.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților