Procuratura a declarat victime ale represiunilor politice şi reabilitat circa 61 de mii de pesoane, transmite CURENTUL cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale.
Potrivit Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale, în cursul anului 2015, în scopul reabilitării persoanelor supuse represiunilor politice, procurorii au soluţionat 266 de cereri de reabilitare. În baza cererilor depuse de către cetăţeni au fost întocmite şi expediate certificate de reabilitare în privinţa a 312 persoane.
Concomitent, au fost declarate victime ale represiunilor politice şi reabilitate 19 persoane care au evitat represiunile directe, inclusiv prin refugiu peste hotarele republicii şi copiii care s-au născut în locurile de represiune.
De asemenea, procurorii au declarat la Curtea Supremă de Justiţie 54 recursuri în anulare împotriva hotărîrilor judecătoreşti, adoptate în privinţa a 61 persoane, fiind solicitată casarea acestor hotărîri, încetarea proceselor penale şi reabilitarea condamnaţilor.
În cadrul examinării cererilor de reabilitare, declarării recursurilor în anulare şi studierii dosarelor de condamnare în baza deciziilor organelor extrajudiciare, procurorii au verificat şi studiat 229 dosare de deportare şi condamnare, parvenite de la MAI, SIS şi Arhiva Naţională.
În total, începînd cu anul 1989 şi pînă în prezent, Procuratura Generală, în limitele competenţei sale, a declarat ca victime ale represiunilor politice şi a reabilitat peste 61 de mii de persoane.
Legea privind reabilitarea victimelor represiunilor politice statuează că, cererea de reabilitare se depune la Procuratura Generală de persoanele care au fost:
În celelalte cazuri, competenţa de examinare a temeiniciei cererilor de reabilitare le revine Ministerului Afacerilor Interne şi instanţelor de judecată.
Adrian Platon