[ X ]
[ X ]
Patru poliţişti şi un judecător au denunţat la CNA tentative de mituire şi de influenţe necorespunzătoare
22 August

Patru angajaţi ai Poliţiei au denunţat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) că li s-a propus mită în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, iar o judecătoare a declarat că un avocat îi cere să amâne o şedinţă de judecată contra unor favoruri. Cazurile au fost raportate în mai puţin de o săptămână de la demararea procesului de testare a integrităţii profesionale a agenţilor publici, transmite CURENTUL.

În demersurile lor, inspectorii de patrulare au anunţat că li s-au propus diferite sume de bani pentru a nu întocmi procese verbale şoferilor stopaţi pentru încălcarea regulamentului circulaţiei rutiere.

Aceştia au refuzat banii, dar nu au întreprins acţiunile premergătoare urmăririi penale care nu suferă amânare, necesare pentru acumularea, în timp restrâns, a probatoriului.

Pentru asigurarea unei urmăriri penale complete sub toate aspectele în cazurile de tentative de corupere, CNA recomandă angajaţilor Poliţiei să se ghideze de Legea cu privire la poliţie care prevede în articolul 20 litera (f) „reţinerea persoanei în condiţiile stabilite de lege”. Totodată, oamenii legii urmează să anunţe Centrul Naţional Anticorupţie care desemnează ofiţeri operativi şi ofiţeri de urmărire penală pentru asigurarea acţiunilor de cercetare la faţa locului.

În zilele ce urmează, ofiţerii Direcţiei prevenirea corupţiei vor desfăşura instruiri suplimentare în instituţiile de drept pentru a explica modul în care trebuie să acţioneze colaboratorul în cazurile de tentativă de corupere.

În cazurile în care sunt vizaţi alţi agenţi publici care nu au în competenţa lor reţinerea persoanelor, CNA recomandă raportarea cazului la conducerea instituţiei, înregistrarea în Registrul influenţelor necorespunzătoare şi denunţarea de urgenţă a tentativei de corupere la linia naţională anticorupţie 0 800 55555.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților