[ X ]
Patronatele sînt supărate pe autorități din cauza cursului valutar
9 Iulie

Reprezentanții Confederației Patronatelor din Republica Moldova au susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia și-au prezentat nemulțumirile cu privire la cursul valutar, instabil și în creștere, transmite Curentul.md

Aceștia susțin că economia țării este afectată de cursul valutar, care nu și-a revenit după închiderea sezonului de încălzire, după cum a promis BNM.

La fel, au subliniat că procesul de reglementare a cursului valutar, care dă semne de speculație, afectează negativ și sectorul agrar, iar fermierii din țară sunt în pierderi. „Este necesar să cumpărăm resurse pentru lucrările de toamnă, să continuăm modernizarea, dar, cu așa politică valutară, procesul este periclitat. Dacă nu se schimbă situația, sectorul agrar se va menține foarte greu pe linia de plutire. Devalorizarea valutei naționale va duce la falimentarea agriculturii”, a declarat președintele Uniunii Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Patronatele se declară împotriva politicii valutare din Republica Moldova și solicită să fie întreprinse măsuri urgente în acest sens, în termen scurt. Totodată, au solicitat ca organele abilitate să se autosesizeze și să intervină în vederea stabilirii persoanelor și instituțiilor vinovate de devalorizarea leului moldovenesc. „Situația este critică. Am tăcut crezînd că ceva se va schimba, dar nu mai putem, și cerem ajutorul organelor abilitate”, a mai declarat Slusari.

În opinia reprezentanților Confederației, în Moldova se speculează pe piața valutară, însă afectînd negativ întreaga economie. „Cineva joacă cu cursul leului, pentru a obține profit, iar al doilea scop este majorarea artificială a veniturilor la Bugetul Public Național, iar ambele variante probabil se realizează concomitent”, au mai declarat sursele.

Principalele nemulțumiri ale Patronatelor țin de activitatea BNM și a Guvernatorului Dorin Drăguțanu, care a ieșit în fața presei de mai multe ori și a spus că situația valutară va fi stabilizată, însă pînă în prezent leul cunoaște o depreciere puternică față de principalele valute de referință, potrivit celor care au susținut conferința de presă.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților