[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ouăle, la mare căutare de sărbătorile pascale. Cum să le alegem corect!
12 Aprilie
foto: lifo.gr

În preajma sărbătorilor pascale iar ouăle vor fi la mare căutare. Curentul.md vine cu sfaturi și recomandări despre cum să alegem corect ouăle, în speranţa de a Vă ajuta să alegeţi doar produse de calitate.

Trebuie să cunoaștem că, ambalajele care conţin ouă au pe partea exterioară, în mod vizibil cu uşurinţă şi perfect lizibil scris următoarele: codul centrului de ambalare; categoria de calitate; ambalajele sînt identificate fie prin cuvintele „Categoria A”, fie prin litera „A”, singură sau însoţită de menţiunea „proaspăte”; categoria de greutate; data limită de consum; menţiunea „ouă spălate”, în cazul în care sunt spălateși o  condiţie specială de depozitare, adică o indicaţie prin care consumatorii sînt sfătuiţi să păstreze ouăle la frigider după cumpărare.

Ține-ți minte că data limită de consum, nu poate depăşi 28 de zile de la ouat. Oul are un termen de valabilitate destul de mare însă, ar trebuie să alegi produse cât mai proaspete.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când cumperi ouă, este să fii atent dacă are sau nu ştampilă. În cazul în care nu este inscripţionat sau ştampila nu este vizibila, este recomandat să nu cumperi.

Verifică coaja fiecărui ou din cofraj. Oul poate fi inscripţionat şi se poate încadra, conform ştampilei, în termenul său de valabilitate. Însă, dacă vei cumpăra ouă cu coaja crăpată sau spartă, atunci fii sigur ca acestea nu sunt bune pentru consum.

Atenţie deosebită trebuie să atragem la ouăle cumpărate de la ţărani. Ouăle care provind din gospădării şi care sunt comercializate de ţărani la marginea drumului nu au ştampilă. Practic, nu ştii ce cumperi.

Cum ne dăm seama dacă ouăle sunt proaspete?

Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, fără miros şi fără pete. Albuşul trebuie să fie transparent, omogen, curat, limpede, fără pete sau impurităţi în conţinut. Prospeţimea ouălor se confirmă şi prin densitatea albuşului (cu cât albuşul este mai fluid, gălbenuşul este mai vizibil şi mobil, cu atât oul este mai proaspăt). La ouăle proaspete gălbenuşul trebuie să fie compact, cu culoarea clară de la galben deschis până la galben roşietic, cu miros şi gust plăcut caracteristic ouălor proaspete.

Ouăle învechite se recunosc după următoarele caracteristici: coaja este lucioasă, spaţiul cu aer este mare, albuşul are viscozitate foarte mică şi este aproape lichefiat (apos). Ouăle cu gălbenuşul lipit de coajă sau cu gălbenuşul vărsat în albuş sunt considerate necomestibile. Ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început au miros de hidrogen sulfurat.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților