Patru cămine ale Universității de Stat din Moldova (USM) urmează a fi demolate în această vară, iar în locul lor vor fi construite blocuri locative, transmite CURENTUL.
În anul 2014, USM, cu acordul Guvernului, a semnat un contract cu firma „Lagmar Impex” S.R.L. prin care s-a decis demolarea căminelor în schimbul mai multor facilități. Astfel, a fost restaurat blocul de studii nr.2 al USM (monument istoric conservat), amplasat la intersecţia străzilor Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni şi M. Kogălniceanu, au fost reconstruite căminele nr. 10 și 11, urmând să fie reconstruite și căminele nr. 12 şi 13 de pe strada Gh. Caşu.
În vara anului 2016, „Lagmar Impex” urmează să treacă la implementarea unei noi etape din contract și anume, demolarea celor patru cămine. Această decizie a iscat opinii contradictorii din partea actualilor, dar și foștilor locatari ai căminelor.
Reporterul nostru a discutat cu unii studenți ai USM, care încă locuiesc în căminele ce urmează a fi demolate.
,,Luând în considerare situația din țara noastră, cred că demolarea căminelor e în defavoarea studenților și nu doar. Să fii student, să te întreții, să închiriezi un apartament, plus și contractul de plătit, nu este atît de ușor când salariul părinților noștri nu reprezintă nici a patra parte din aceste cheltuieli. Anul următor mulți studenți vor fi nevoiți să renunțe la studii, numai din această cauză. Prin urmare, optez pentru reparația căminelor și nicidecum pentru demolarea lor”, a spus, Marina Șaptefrați, studentă de la Facultatea de Jurnalism, USM.
Ion Railean, un alt student, la fel spune că e deranjat de această idee.
“Căminul nostru, nr. 6, este într-o stare încă bunișoară față de altele și nu suntem siguri că anul viitor vor fi disponibile alte cămine. Ar fi fost bine dacă și căminele 6, 7 și 8 ar fi renovate deoarece studenții necesită cazare și autoritățile cred că erau obligate să le mențină. E bine că se renovează căminele 11 și 12, dar nu se știe cît va dura procesul de renovare și care va fi prețul”, a menționat el.
Maria Soltan, studentă Facultatea de Jurnalism crede că, căminele care acum se renovează și unde urmează a fi cazați unii studenți vor costa mult mai mult.
“Sunt absolut contra demolării căminelor deoarece nu mai sunt ele așa de pustii după cum a menționat domnul rector. Atunci când vine timpul să obținem un loc în cămin păi e problemă mare, motivul fiind insuficiența de locuri în cămin pentru studenți. Noile cămine care urmează a fi date în exploatare vor fi prea costisitoare pentru studenți mai cu seamă pentru cei care achită și contractul de studii”, spune ea.
Totuși unii studenți privesc cu ochi buni această inițiativă.
“Căminele sunt într-o stare deplorabilă, studenții susțin că pe de o parte vor cămine noi dar în același timp vor să le păstreze pe cele vechi, ceea ce nu este posibil. Ele trebuie să fie demolate și de construit altele, este mai ok așa. E bine pentru studenți, nu doar pentru conducere”, a afirmat Andrei Nistreanu, student în anul trei la Facultatea de Jurnalism.
Reporterul Curentul a solicitat opinii și de la foștii absolvenți ai USM, care au locuit în căminele ce urmează a fi demolate.
Sergiu Gavriliță, fost student la Facultatea de Jurnalism, redactor-șef VIP-Magazin: ,,Am o părere foarte proastă despre demolarea căminelor. Este ca și cum am dărâma un muzeu. Șocant cum cineva așa ușor fură șapte ani din viața celor care au trăit cândva acolo. Pentru mulți oameni căminele respective au fost prima lor clădire legată de primele sentimente și primele nebunii, care ar fi trebuit mai degrabă transformate în muzeu, dar nu dărâmate”.
Vitalie Ungureanu, absolvent USM: ,,Depinde ce au de gând să reconstruiască acolo. Având în vedere că, din câte îmi aduc eu aminte, când eram student ne confruntam cu problema lipsei camerelor în cămin. În condițiile astea eu cred că și autoritățile ar trebui să se gândească înainte de a oferi unei companii de construcții, posibilitatea de a demola căminele. Ce vor face cu studenții care vor rămâne pe drumuri? Logic, numărul de camere vor fi mai puține, ceea ce înseamnă că studenții cei săraci vor rămâne pe drumuri, sau vor trebui să găsească soluții. Dar, pe de altă parte, după cum arătau căminele filologilor și jurnaliștilor, care erau într-o stare deplorabilă, ceva trebuia de făcut cu ele – ori reparate capital, ori într-adevăr demolate și construite altele în loc”.
Ion Terguță, jurnalist care a absolvit USM, director MIR TV: ,,Din punct de vedere emotiv eu am lăsat foarte multe amintiri acolo ca oricare alt student de la jurnalistică. Am locuit acolo timp de 5 ani. Pentru mine căminul nr. 6 este prima mea viză de reședință din Chișinău, să spun așa. Nu îmi place ideea de a fi demolate, așa cum nu mi-ar place să fie demolată casa mea părintească. Eu nu cunosc în ce stare se află acum căminele, dacă reprezintă un pericol pentru studenții care stau acolo. Dacă nu există ceva necurat la mijloc și dacă unii oameni se interesează de teren pur și simplu pentru ca să dezvolte un proiect de infrastructură atunci e altă problemă. Dar din punct de vedere emotiv nu îmi place ideea”.
Alexandru Tanas, absolvent USM, directorul Agenției Infotag: ,,Dacă vor fi construite altele noi atunci sunt pentru, dar dacă nu – nu știu. E necesară o documentare mai amplă pe acest subiect”.
Reporterul Curentul.md a solicitat și opinia Ministerului Educației pe marginea acestui caz.
Sergiu Boghian, șef al cabinetului ministrului Educaţiei, a afirmat că: “În această privință vom mai consulta cazul cu niște juriști pentru că este vorba despre un proces lung, hotărâri de guvern, contracte, decizii care trebuie văzute prin prisma legalității și apoi să ne putem expune”.
Precizăm că, conform unui comunicat de presă, firma de construcții „Lagmar- Impex” S.R.L. va proiecta şi construi 50 de apartamente cu suprafaţa totală de 3 mii m2, care vor fi vândute angajaţilor USM la un preţ preferenţial. Contractele de vânzare-cumpărare vor fi încheiate de către fiecare beneficiar, selectat de Comitetul sindical al angajaţilor USM, în mod direct cu investitorul.
Anastasia Borta, stagiar