Amnesty International Moldova, împreună cu alte ONG-uri din domeniul Drepturilor Omului au organizat, duminică 30 martie 2014, o Acțiune Publică pentru a-și exprima îngrijorarea în ceea ce privește evoluția dosarului 7 aprilie 2009 și pentru faptul că în cîteva zile expiră termenul în care cei vinovați mai pot fi trași la răspundere, transmite Curentul.md.
În cadrul manifestului, activiștii au improvizat un sicriu cu inscripția „Dosarul 7 Aprilie 2009” și au „îngropat” acolo cele mai multe dintre promisiunile de soluționare a acestui caz, deplasîndu-se cu el pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt spre clădirea Parlamentului. Participanții Acțiunii Publice atenționează asupra principiului neretroactivității legii penale.
”Sute de oameni au fost supuşi torturii şi relelor tratamente în comisariatele de poliţie, în timpul evenimentelor din aprilie 2009. În cîteva zile expiră termenul de prescripţie de 5 ani pentru atragerea la răspundere a torţionarilor în evenimentele din 7 aprilie 2009! Marea majoritate a victimelor încă mai aşteaptă să le fie făcută dreptate!”, se menționează în manifest.
Potrivit sursei, oficial, au fost înregistrate 108 sesizări privind aplicarea torturii sau relelor tratamente, deși datele neoficiale arată că peste 600 de persoane au fost torturate în acea perioadă. Au fost pornite 71 de cauze penale ca ulterior, 10 dosare să fie clasate, iar 31 – au fost suspendate, pentru că nu au fost identificate persoanele, care puteau fi puse sub învinuire. Până în acest moment, doar 14 poliţişti au fost condamnaţi cu suspendare în dosarul 7 aprilie 2009, 22 de poliţişti au fost achitaţi, iar în privinţa unui poliţist a fost încetat procesul penal.
ONG-urile din domeniul Drepturilor Omului spun că le pare rău și că nu este suficient ce s-a făcut pînă în prezent, iar acum vin cu un ultim apel, prin care solicită autorităților să grăbească demersurile în Dosarul 7 aprilie.
Diana Cebotari, stagiară