[ X ]
[ X ]
[ X ]
ONG-urile cer Parlamentului aprobarea neîntîrziată a măsurilor ANTI TABAC
28 Mai

Reprezentanţi ai Consiliului Naţional pentru Participare, ONG-uri, părinţi şi copii au susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia au atras atenția asupra tărăgănării aprobării măsurilor anti tabac de către autoritățile de la Chișinău, transmite Curentul.md

Antonița Fonari, reprezentant al CNP, a susținut că în prezent fumatul este permis peste tot, iar țigările se vînd minorilor foarte ușor. Totodată, a accentuat că în localurile din țară se fumează nestingherit și clienții nefumători sunt nevoiți să inhaleze fumul de țigară, deoarece patronii nu iau măsuri pentru a izola locurile pentru fumători sau să interzică fumatul în restaurante și cafenele.

În același rînd, cei prezenți au menționat că Parlamentul Republicii Moldova tărăgănează aprobarea unor măsuri anti tabac, chiar dacă acestea au fost înaintate de mai mult timp.

Angajatul unui local din Chișinău, participant la conferință, a spus că lucrează chelner de cel puțin 10 ani și este nevoit să inhaleze fumul de tutun, deoarece în același spațiu stau clienții fumători și cei nefumători. ”Fumatul ucide”, a declarat sursa.

Tragerea de timp și neaprobarea măsurilor anti tabac a dus la decesul mai multor persoane, au susținut cei prezenți, care au lansat și o campanie ”Ceasul morții”, care contorizează timpul trecut și numărul deceselor din cauza fumului de tutun.

În prezent, legislația cu privire la tutun interzice fumatul în spaţii publice închise, însă interdicția nu se respectă, potrivit reprezentanților ONG-urilor, care au făcut astăzi un apel deschis către Parlament să aprobe neîntîrziat propunerile anti tabac.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților