[ X ]
[ X ]
[ X ]
ONG-urile cer guvernanților promovarea și respectarea drepturilor copiilor
5 Iunie

Alianța ONG-lor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei (APSCF) în cadrul unei conferințe de presă  cu tema ”Dezinstituţionalizarea – proces, ce trebuie dus pînă la capăt”, au lansat mesaje cheie relative viitorului protecției copilului în Republica Moldova, care, în scurt timp, începe un nou ciclu de reformă, transmite Curentul.md.

APSCF propune actualilor şi viitorilor guvernanți, parlamentari, aleșilor locali de la toate nivelele precum și întregii societăți: să acorde atenție sporită copiilor instituționalizați cu vârsta de 0-3 ani și copiilor cu dizabilități; să investească tot mai mult în serviciile de prevenire a separării de părinți, iar pentru cazurile care nu mai pot rămâne în familie să dezvolte servicii alternative instituționalizării; să îmbunătățească mecanismul de referire în sistemul de protecție a copilului și să investească în profesionalismul personalului din sistemul de protecție a copilului.

Strategia pentru protecția copilului și familiei pentru perioada 2014–2020 include cadrul normativ-instituțional pentru dezvoltarea serviciilor alternative de tip familial pentru îngrijirea copiilor și mecanismul de prevenire a instituționalizării copiilor.

Scopul acestei strategii este prevenirea abandonului copiilor și a mortalității infantile la nivel

comunitar, asigurarea unui venit minim garantat familiilor sărace, realizarea reformei a  sistemului de prestații sociale, printre efectele căreia se numără și prevenirea separării copiilor de familie din motivul sărăciei.

În același timp, APSCF consideră că, în condițiile de criză economică, redirecționarea economiilor de buget către serviciile de prevenire și de îngrijire alternativă bazată pe familie, ar fi o soluție, iar inovațiile, bazate și implementate cu asistența societății civile, ar îmbunătăți considerabil calitatea serviciilor prietenoase copilului și familiei. Toate aceste investiții, alături de o cultură generală de intoleranță la instituționalizare, pot deveni acea piatră de temelie într-un sistem de protecție prietenos copilului.

APSCF mizează pe angajamentele actualilor și viitorilor politicieni și guvernanți de a ține cont în platformele electorate și programele de guvernare – de promovarea și respectarea drepturilor copiilor.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților