Anual în Republica Moldova la 2 octombrie se sărbătorește Ziua Naţională fără alcool. Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza publicul larg despre consecinţele grave asupra sănătăţii, legate de consumul nociv de alcool, transmite CURENTUL.
Datele statistice arată că anual, la nivel mondial, din cauza consumului abuziv de alcool, decedează circa 3,3 milioane de oameni, ceea ce constituie 5,9% din totalul deceselor, iar cele mai multe din ele sunt atribuite leziunilor, cancerului, bolilor cardiovasculare şi cirozei hepatice.
Cel mai înalt nivel de consum al băuturilor alcoolice se atestă în regiunea Europeană. În ţara noastră, conform estimărilor OMS, consumul de alcool pur pe cap de locuitor a persoanelor de la 15 ani în anul 2013 a constituit 16,2 litri.
Astfel, consumul de alcool în cantităţi mari afectează sănătatea publică şi securitatea demografică a ţării, unde mortalitatea generală fiind în creştere continuă este de circa două ori mai înaltă decât în ţările Europene din grupul A, iar costurile totale ale societăţii legate de problema consumului de alcool sunt echivalente la 1-3% din produsul naţional brut, depăşind peste 2 mlrd. lei în 2013.
Situaţia este îngrijorătoare şi prin faptul că abuzul de alcool se practică tot mai frecvent în rândul copiilor, persoanelor tinere şi femei, care încep a consuma de la vârsta tot mai fragedă. Cu cât vârsta de iniţiere este mai timpurie, cu atât mai devastatoare sunt consecinţele acestui viciu.
Elena Mocreac