Republica Moldova a fost din nou condamnată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), transmite CURENTUL.
La data de 12 ianuarie 2016 Curtea a făcut publică hotărârea în cauza Morgoci c. Moldovei, cererea nr. 13421/06. În cauza Morgoci c. Moldovei, reclamantul este Constantin Morgoci, născut în 1976 şi decedat în 2010.
La data de 21 ianuarie 2005 o instanţă de judecată din Zelenograd, Moscova, l-a condamnat pe reclamant la 14 ani de închisoare pentru omor şi furt de maşini. La 15 iulie 2005 autorităţile ruse l-au extrădat pe reclamant în Republica Moldova, pentru efectuarea unei anchete penale.
În cererea sa adresată Curţii reclamantul a susţinut că la momentul extrădării era perfect sănătos.
În Republica Moldova reclamantul a fost plasat în detenţie în IDP a Comisariatului General de Poliţie. Potrivit reclamantului condiţiile de detenţie în IDP erau proaste: umezeală în celulă, întuneric, lipsa patului, saltelelor, etc., nu primea micul dejun şi cină, primblările erau de scurtă durată. De asemenea, reclamantul pretinde că a fost abuzat de către ofiţerii de poliţie, în birourile acestora, pentru a extrage mărturii.
La data de 19 octombrie 2005 reclamantul a fost transferat în Penitenciarul nr. 13, iar potrivit extrasului din 2 iulie 2007, dosarul medical a reclamantului, acesta era practic sănătos. Potrivit reclamantului, pe durata detenţiei, acesta a fost dus la intervale regulate în IDP pentru maltratarea acestuia.
La data de 07 februarie 2006 reclamantul s-a automutilat, în semn de protest, prin deschiderea abdomenului, el fiind spitalizat. Potrivit certificatului medical din 06 martie 2006 reclamantul avea urme de automutilare, suferea de traumatisme craniene şi hipertensiune intracraniană, de asemenea, a fost diagnosticat cu tuberculoză pulmonară, fiind prescris tratament.
În diferite perioade de timp, reclamantul s-a plâns autorităţilor de dureri în partea stângă a corpului, pretinzând că au apărut în urma maltratărilor. La o dată necunoscută reclamantul a înaintat o plângere procuraturii, denunţând abuzurile din partea poliţiei.Prin ordonanţa din 24 martie 2006 procuratura a respins plângerea reclamantului; ordonanţa menţinută de judecătorul de instrucţie.
Prin sentința din 01 martie 2007 judecătoria Botanica l-a achitat pe reclamant de toate acuzaţiile împotriva acestuia, soluţie menţinută de instanţa superioară. La data de 11 noiembrie 2007 autorităţile moldoveneşti l-au extrădat pe reclamant în Federaţia Rusă, pentru executarea termenului rămas din pedeapsă, după care, aproximativ după 2 ani şi 9 luni acesta a decedat.
La data de 20 septembrie 2006 reclamantul a înaintat o acţiune civilă împotriva autorităţilor publice, solicitând despăgubiri pentru condiţiile de detenţie, rele tratamente, lipsa unei anchete efective, contaminarea cu tuberculoză.
Prin hotărârea irevocabilă a instanţelor naţionale s-a dispus încasarea prejudiciului moral în mărime de 15,000 lei, constatându-se încălcarea drepturilor reclamantului, de supunere relelor tratamente și lipsa unei anchete efective.
După decesul reclamantului, sora acestuia Tamara Morgoci şi-a exprimat dorinţa de a menţine cererea introdusă în faţa Curţii. Ulterior Victor Morgoci şi soţul Tamarei Morgoci, de asemenea, şi-au exprimat dorinţa de a continua procedurile iniţiate.
În faţa Curţii reclamantul s-a plâns, invocând Articolul 3 din Convenţie, de faptul maltratării din partea poliţiei şi lipsa unei anchete efective în acest sens. De asemenea, invocând Articolul 3 şi 8 din Convenţie, de condiţiile de detenţie în cadrul IDP şi contaminarea cu tuberculoză. În final, s-a plâns de violarea Articolului 13 din Convenţie, lipsa unui recurs efectiv.
Curtea a constatat, în unanimitate, violarea Articolului 3 din Convenţie, notând că părţile nu au contestat concluziile instanţelor naţionale, privind maltratarea reclamantului, lipsa unei anchete efective și condiţiile inumane în detenţie.
În continuare Curtea a considerat că, nu este necesar să examineze separate capătul din cerere privind pretinsa violare a Articolului 13 din Convenţie.
Reclamantul Morgoci a cerut 30,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral și 3,000 Euro cu titlu de costuri și cheltuieli.
Curtea a acordat reclamantului 11,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral.
Adrian Platon