[ X ]
O nouă campanie de prevenire a torturii în Moldova: Este extrem de îngrijorător
26 Iunie

R. Moldova s-a alăturat Convenţiei ONU împotriva torturii, în anul 1995, iar în 2006 Parlamentul a ratificat Protocolul opţional al acestui tratat. Datele statistice arată că fenomenul torturii este cel mai răspîndit în locurile de detenție și nu a ajuns la standardele internaționale, transmite CURENTUL.

În cadrul campaniei de prevenire a torturii, urmează a fi realizate activităţi în diferite localităţi ale ţării, printre care întîlniri ale funcţionarilor CpDOM cu angajaţi ai instituţiilor penitenciare, inspectorate de poliţie, unităţi militare. Mai bine de 3 ani de zile, Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova (CpDOM), a petrecut în instituțiile  penitenciare pentru realizarea sarcinii de a preveni fenomenul torturii.

„Societatea susține că starea de lucru din penitenciare, nu corespunde asigurării condițiilor deținuților din detenție.  Este extrem de îngrijorător faptul că în locurile de detenție vizitate continuă să fie constatate împrejurări care ar putea fi calificate drept tratament inuman sau degradant”, susține preşedintele Mecanismului Naţional pentru Prevenirea Torturii, Anatolie Munteanu.

Anatolie Munteanu a mai adăugat că, în izolatoarele de detenţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), se urmăresc reclamații privind abuzurile atunci cînd polițiștii investighează cazurile reținuților.

Pînă în prezent nu se cunosc cazuri în care făptuitorii să fie pedepsiți pentru tortură, iar aceasta rămîne a fi fortificată de organele de drept.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților