[ X ]
[ X ]
[ X ]
O gospodărie ţărănească din Rezina, învinuită de decesul în masă a albinelor
19 Mai
foto: ansa.gov.md

În raionul Rezina, a fost efectuată o vizită de lucru, în legătură cu sesizarea prevenită la Adresa Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, privind decesul masiv al familiilor de albine, transmite Curentul.md.

Conform evaluării înscrierilor din Registrul de utilizare, s-a constatat că unul din câmpurile semănate cu rapiţă a fost prelucrat cu preparatul fitosanitar neomologat la cultura respectivă. Restul masivelor de rapiţă au fost tratate cu alt preparat, ambele produse având la baza ingredientul activ tiacloprid, care a fost indicat drept cauză a intoxicării albinelor, conform protocolului de încercări eliberat de Centrul Republican de Diagnostic Veterinar.

Prin aceste acţiuni au fost încălcate prevederile legale referitoare la interzicerea tratamentul cu produse toxice pentru albine în perioada înfloritului plantelor melifere şi al plantelor polenizate de albine și la utilizarea produselor de uz fitosanitar şi a fertilizanţilor numai în conformitate cu Registrul de stat al produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor şi cu recomandările aprobate de autoritatea centrală de specialitate.

La fel și în raioanele Rîşcani şi Basarabeasca au fost depistate cazuri de deces al albinelor în proporţii mai mici, în regiune activând agenţi economici care au folosit preparatate chimice pe bază de clorpirifos, lambda-cihalotrin şi imidacloprid în perioada de înflorire a culturilor, ignorând restricţiile prevăzute în Registrul de Stat.

Conform art. 189 alin.(2) din Codul contravenţional al R.M. – Utilizarea, în conformitate cu normele în vigoare, a chimicalelor la protecţia culturilor agricole şi celor silvice fără avertizarea deţinătorilor de albine se sancţionează cu amendă de 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților