[ X ]
[ X ]
[ X ]
Numărul contravențiilor a crescut în 2013. Află cîte pedepse au fost aplicate!
5 Mai

Biroul Naţional de Statistică informează că anul 2013 au fost constatate 358,2 mii contravenţii, în majoritatea cazurilor fiind aplicate pedepse de 97 la sută. În medie, la 1000 persoane revin 94 cazuri de contravenţii constatate cu aplicarea pedepselor, transmite CURENTUL.

Din numărul total al contravenţiilor constatate, 3,4 mii adică 1,0% au fost transmise organelor de cercetare prealabilă (penală), dat fiind că în acţiunile contravenţiilor se conţinea indiciul infracţiunii.

În rezultatul examinării contravenţiilor pe parcursul anului au fost avertizate 10,8 mii persoane, 333,9 mii persoane amendate, iar 0,7 mii persoane au fost private de anumite drepturi cu 13,0% mai puţin comparativ cu anul 2012.

Din total contravenţii, 62 la sută revin încălcărilor în domeniul circulaţiei rutiere, urmate de contravenţiile în domeniul activităţii de întreprinzător, fiscalitatea, activitatea vamală şi valorile mobiliare cu 8,9%, precum şi celor ce atentează ordinea publică şi securitatea publică cu 7,5%, sănătatea populaţiei şi starea sanitar-epidemiologică 4,9%, etc.

Contravenţii atentează ordinea şi securitatea publică care au constituit 25,9 mii cazuri sau fiecare al optulea caz din total contravenţii constatate. De cele mai dese ori au fost aplicate contravenţii pentru huliganism nu prea grav care duce la încălcarea ordinii publice, consum de băuturi spirtoase şi apariţia în stare de ebrietate în locurile publice, tulburarea liniştii , încălcarea regulilor de deţinere, port, transport, folosire sau aplicare a armei individuale şi a muniţiilor aferente, etc.

La fel, în anul 2013 au fost constatate 213,7 mii cazuri de contravenţii în domeniul circulaţiei rutiere sau cu 15,2% mai mult comparativ cu anul precedent. În majoritatea cazurilor au fost aplicate amenzi, 7,4 mii persoane au fost avertizate, 645 persoane private de anumite drepturi , iar în cazul a 81 persoane a fost aplicat arestul contravenţional.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților