În Republica Moldova traficul şi consumul ilicit de droguri rămâne a fi o problemă majoră de sănătate publică sporind morbiditatea şi mortalitatea populaţiei, şi o problemă socială, care duce la creşterea infracţiunilor. Peste 10 mii de consumatori de droguri sînt înregistraţi oficial în prezent în R. Moldova, numărul acestor persoane fiind în creştere, transmite CURENTUL.
Campania de comunicare din anul curent se va desfăşura sub sloganul ”Un mesaj de speranţă: Consumul de droguri – tulburări care pot fi prevenite şi tratate”.Scopul acestei campanii este de a sensibiliza membrii comunităţii pentru adoptarea unei atitudini active în prevenirea şi reducerea consumului de droguri şi încurajează tinerii de a plasa viaţa şi sănătatea proprie mai presus ca drogurile.
Din1 iunie 2014, sub supraveghere medicală sunt 10131 consumatori de droguri ceea ce constituie 284,6 cazuri la 100000 populaţie, în creştere faţă de anul 2013 (276,2 la 100000). Numai în primele 5 luni ale anului curent au fost diagnosticate primar şi înregistrate 355 persoane bolnave.
Adolescenţii şi tinerii adulţi sunt cei mai vulnerabili la consumul de droguri ilicite şi constituie o prevalenţa de 2 ori mai mare decât în populaţia generală. În total, cca. 95% din persoanele care consumă droguri au vârsta de până la 30 de ani, le consumă din curiozitate pentru senzaţii noi sau din dorinţa să atingă o anumită stare psihică de bine, încercând să fugă de problemele cotidiene.
Amintim că, începând cu anul 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite se marchează Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri.
Elena Mocreac