Numărul de decese provocate de cancer va crește continuu, chiar dacă pentru prevenirea acestei maladii se cheltuiesc sume colosale de bani. Experții susțin că pînă în anul 2030, cifra va crește de la 8,2 milioane în 2012 la 13 milioane, transmite Curentul.md.
„Țările cu venituri mici și medii sunt, incontestabil, cele mai afectate, întrucît multe dintre ele sunt prost echipate pentru a face față acestei creșteri a numărului de bolnavi de cancer”, subliniază Margaret Chan, director general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
Potrivit raportului ,bărbații sunt mai afectați decît femeile. În 2012, cancerul la plămîni a fost cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat – 1,8 milioane de cazuri, adică 13% din numărul total de cazuri de cancer, înaintea cancerului de sân 1,7 milioane, 11,9% și a cancerului de colon -1,4 milioane, 9,7%. Cancerul pulmonar este cel mai fatal, provocînd 1,6 milioane de decese în 2012, urmat de cancerul de ficat și de stomac.
„Ținînd cont de creșterea și îmbătrînirea populației, precum și de dezvoltarea factorilor de risc precum fumatul, situația ar urma să se agraveze în următoarele decenii, reprezentînd o provocare majoră la adresa sistemelor sanitare din țările cu venituri mici și medii”, avertizează directorul Centrului Internațional de Cercetare în domeniul Cancerului (CIRC), Christopher Wild.
Elena Mocreac