[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ne confruntăm practic zilnic cu acest pericol! Tu ştii cum sa eviţi cancerul pulmonar?
24 Septembrie

Deși produsele din azbest se numără printre substanțe extrem de periculoase pentru sănătatea omului și mediul înconjurător, ele sunt importate și utilizate în continuare în Republica Moldova. Ieri, Guvernul R. Moldova a adoptat un proiect de lege prin care a interzis comercializarea foilor de ardezie. Acum urmează ca Parlamentul sa se pronunțe pe marginea acestui proiect,  transmite CURENTUL.

Potrivit consultantului principal al Direcției prevenirea poluării și managementul deșeurilor din cadrul Ministerului Mediului, Ludmila Marduhaeva, Moldova ar trebui să urmeze exemplu țărilor europene unde utilizarea acestor materiale sunt interzise.

„Orice interacțiune cât de mică cu aceste produse este extrem de toxică. Chiar și simplul fapt că este mutată foaia de ardezie. Şi mai grav este în cazul în care aceasta se strică din cauza ploii, grindinei, căci inhalarea pulberilor are un efect extrem de dăunător. Din aceste considerente, Guvernul a decis să modifice legea privind protecţia mediului înconjurător și protecţia aerului atmosferic, care prevedea că importul, comercializarea și utilizarea tuturor tipurilor de azbest să fie interzise”, a precizat Marhudaeva.

Dacă Parlamentul va adopta modificările propuse de Guvern, acestea întră în vigoare după 6 luni de la data publicării.

În R. Moldova se folosește tipul de azbest crisotil, care se importă din Rusia, Ucraina, Belarus. În ultimii ani au fost întreprinse mai multe acțiuni de a combate această problemă, iar populația conștientizează gravitatea problemei, totuși nu într-o măsură mare.

„Noi ne îndreptăm cu pași mici, dar siguri spre interzicerea produselor din azbest. În urma măsurilor întreprinse, populația conștientizează pericolul, însă nu la un nivel atât de mare. Am întreprins mai multe acțiuni pentru a informa și sensibiliza populația privind  pericolul acestor produse, fiindcă nu putem merge direct și scoate foaia de ardezie de pe acoperiș. În 2013 am organizat în Moldova pentru prima dată „Săptămîna națională de securitate chimică”. Ni s-a recomandat să organizăm în fiecare an astfel de evenimente. Facem tot posibilul pentru a minimaliza pericolul”, a mai menționat Ludmila Marhudaeva.

CURENTUL.MD amintește: Medicii avertizează că substanța care se conține în materialele de construcție din azbociment este cancerigenă și afectează, în primul rând, căile respiratorii superioare, esofagul şi rinichii.

Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților