[ X ]
[ X ]
[ X ]
Militarii moldoveni s-au alăturat Misiunii KFOR din Kosovo
10 Martie
foto: army.md

Contingentul Armatei Naţionale a fost petrecut, sîmbătă, în Kosovo, în cadrul unei ceremonii, desfăşurate la Aeroportul Internaţional Chişinău. La eveniment a participat conducerea ţării, reprezentanţi ai corpului diplomatic civil şi militar, precum şi familiile ofiţerilor şi subofiţerilor detaşaţi în Misiunea KFOR, transmite CURENTUL.

Preşedintele Republicii Moldova, Comandantul Suprem al Forţelor Armate, Nicolae Timofti, a declarat că este prima participare a unui contingent militar al Republicii Moldova la o misiune NATO, cu mandatul Organizației Națiunilor Unite.

„Misiunea de menținere a păcii în Kosovo, desfășurată în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU, reprezintă un test de fidelitate a Republicii Moldova față de angajamentele asumate, în cadrul organizațiilor internaționale. Respectînd statutul de neutralitate al țării, Parlamentul Republicii Moldova a decis ca militarii moldoveni să se alăture reprezentanților altor 31 de naţiuni din cadrul Uniunii Europene, NATO şi din ţările partenere, care vor restabili viaţa paşnică în Kosovo”, a spus Comandantul Suprem al Forţelor Armate.

Potrivit şefului adjunct al Misiunii SUA în Republica Moldova, Kara McDonald, dislocarea a patruzeci şi unu de soldaţi îi va oferi Armatei Naţionale a Republicii Moldova o experienţă foarte importantă. Aceasta le va da posibilitate forţelor armate moldoveneşti să-şi consolideze capacităţile existente şi să-şi sporească interoperabilitatea cu alte naţiuni.

La rîndul său, ministrul interimar al Apărării, Igor Panfile, a adus mulţumiri, inclusiv din partea militarilor care pleacă în Kosovo ţărilor partenere pentru contribuţia la materializarea obiectivului strategic de a aşeza Armata Naţională a Republicii Moldova în şirul armatelor profesioniste, prezente în operaţiuni de stabilizare şi menţinere a păcii.

Contingentul, care a plecat în este format din 41 de militari. Dintre aceştia 33 vor executa misiuni de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare. De asemenea, din contingent fac parte șapte genişti şi un ofiţer de stat major. În Kosovo, militarii moldoveni vor executa misiuni în comun cu militarii contingentului italian sub comanda Grupului de Luptă Multinaţional West.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților