[ X ]
[ X ]
[ X ]
Mamele au ieșit la protest în fața Ministerului Muncii
7 Martie
foto: casata.md

Peste 50 de femei cu copii în brațe și cărucioare, printre care și membre de sindicat, au protestat în fața Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei împotriva modificărilor la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă și cer autorităților anularea acesteia, transmite Curentul.md

Acestea au protestat împotriva noii formule de calculare pentru incapacitatea temporară de muncă care prevede ca indemnizațiile pentru maternitate vor fi calculate în baza venitului mediu obținut timp de un an și nu 6 luni cum a fost până în prezent.

Noua modificare a Legii mai prevede că dacă mama aflată în concediu de maternitate îşi reia activitatea de muncă, indemnizaţia se anulează sau poate activa cu 50% din salariu, astfel încât, în cazul în care mamele vor dori să revină la muncă, vor putea lucra doar 4 ore pe zi. Printre modificările operate la Lege sunt majorarea perioadei prenatale și postnatale pentru sarcinile cu 3 și mai mulți feți. Totodată, a fost majorată până la 10 ani perioada de îngrijire a copilului bolnav.

Femeile protestatare consideră că aceste modificări le lezează grav interesele, sunt în defavoarea lor și nu vor duce la stimularea natalității, ci la diminuarea acesteia.

Modificările la Legea privind indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă au fost aprobate la sfârșitul anului 2013 și vor intra în vigoare de la 1 aprilie 2014.

Elena Mocreac

Inapoi la arhiva noutaților