[ X ]
Mai multor persoane nu le-a fost autorizată trecerea frontierei de stat. Iată motivele!
20 August

Unitatea de analiza riscurilor din cadrul Poliţiei de Frontieră a elaborat şi lansat Raportul operaţional-analitic pentru primul semestru al anului 2014. Documentul în cauză conține și o analiză a numărului de persoane cărora nu le-a fost autorizată traversarea frontierei de stat, transmite CURENTUL.

În context, în perioada de referință, la 1741 de persoane nu le-a fost permisă trecerea de către subdiviziunile Poliției de Frontieră. Însă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul persoanelor cărora nu le-a fost autorizată traversarea frontierei de stat este mai mic cu 38%.

Cele mai multe neautorizări au fost fixate pe segmentul moldo-ucrainean (MDA-UKR) al frontierei, pentru care nu s-a autorizat trecerea la 1142 persoane, iar pe segmentul moldo-român (MDA-ROU), 331 peroane nu au primit permisiunea de a traversa frontiera.

În aceeași ordine de idei, atît pe segmentul moldo-ucrainean cît și pe cel moldo-român, numărul neautorizărilor este în scădere cu 43% pentru MDA-UKR și cu 36% mai puțin faţă de 2013 pentru segmentul MDA-ROU.

Totodată, la frontiera aeriană se observă o creştere uşoară (cu 3%) a numărului de neautorizări faţă de semestrul I al anului 2013, creșterea numărului de neautorizări fiind pe seama cetăţenilor moldoveni, peste 57% şi a celor turci, respectiv cca 16% din total.

Principalele motive ale neautorizării trecerii frontierei de stat în perioada de referinţă sunt prezentarea documentului nevalabil, adică încercarea de a trece cu document cu termen expirat sau cu document intern, acestea fiind cel mai des atestate pe segmentul moldo-ucrainean al frontierei.  Alte motive ar fi existenţa unor consemne, minorul fără însoţitor, minorul fără documente valabile sau lipsa vizei. Cel din urmă motiv este valabil mai mult pe segmentul moldo-român, cu un număr de 71 persoane.

Potrivit raportului, pentru majoritatea indicatorilor menţionaţi mai sus se observă o tendinţă pronunţată de scădere și anume pentru indicatorii cum ar fi lipsa fişei de însoţire în buletinul de identitate sau minorul neinclus în viză.

Excepție face termenul expirat al documentului, numărul cazurilor de acest tip crescînd cu o unitate față de aceeași perioadă a anului trecut.

Diana Cebotari

frontiera

Inapoi la arhiva noutaților