7 aprilie este o rușine – lozinca scandată de mai mulți reprezentanți ai societății civile în fața Parlamentului, în cadrul acțiunii publice „7 aprilie – „justiția” care „re-naște”… monștri???”, transmite CURENTUL.
Cei prezenți la acțiune susțin că 7 aprilie este o rușine pentru autoritățile care, practic, nu au făcut nimic pentru a afla adevărul.
Participanții au organizat un maraton și au trecut pe la mai multe instituții de stat care sunt responsabile de elucidarea acestui caz: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura pentru combaterea crimelor și torturii, ulterior la sediul Parlamentului, unde are loc ședința în plen.
Maia Sandu, membru al grupului de inițiativă a Partidului Acțiune și Solidaritate, s-a alăturat acțiunii deoarece, a spus ea, autoritățile nu au clarificat cazul și nici nu au întreprins acțiuni în acest sens. “Aceste instituții sînt responsabile de protejarea cetățenilor”, a precizat ea.
Cristina Pereteatcu, director executiv Amnesty International Moldova, a spus că, Parlamentul este responsabil de monitorizarea controlului acțiunilor instituțiilor de drept și, practic, nu a făcut nimic. Totodată, ea s-a referit și la celelalte instituții responsabile, care, de asemenea, nu au venit cu date și nu au acționat cum ar fi fost necesar.
“De ce parlamentul nu a cerut expres explicații și nu doar raporturi? Din 2009 pînă în 2016 guvernarea a arătat impotența în cel mai important dosar de tortură al Republicii Moldova. Republica Moldova nu este capabilă să facă față unui asemenea caz de tortură. Toți cei de la putere au demonstrat că sunt șantajabili și că au fost implicați în 7 aprilie. Puterea a eșuat. Au fost depuse oficial 108 plîngeri, dar în realitate nu vom ști niciodată cîte au fost. Ce a fost bine în acel protest, e că a fost unicul, în ultimii 7 ani, de mobilizare și schimbare”, a menționat ea.
Totodată, Cristina Pereteatcu a declarat că, înainte de a organiza acțiunea, a fost adresat un apel Președintelui Parlamentului, Andrian Candu, să vină și să ofere anumite explicații privind acțiunile Parlamentului în dosarul 7 aprilie, dar și să spună de ce acei implicați în dosar mai au imunitate parlamentară și sunt la ședințele în plen.
“Rușine!”, „Vrem condamnări reale!”, „Ce a făcut Procuratura Generală?” „Ce a făcut Parlamentul?” – sunt lozincile scandate, dar și mesajele de pe pancartele celor prezenți la acțiunea publică.
Cristina Gurez