Mai multe organizații neguvernamentale din Republica Moldova au constituit o coaliție, care va prezenta periodic rapoarte de analiză asupra situației existente în țara noastră privind respectarea și promovarea drepturilor omului. Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții societății civile au prezentat aprecierea și recomandările în acest sens, transmite CURENTUL.
Alesia Vidruk, reprezentant al Civil Rights Defenders Moldova, a declarat că ONG-urile au realizat o serie de recomandări pentru Republica Moldova, acestea fiind incluse într-un raport.
Ea a spus că recomandările țin de reforma în domeniul justiției, domeniul anticorupție, libertatea de exprimare, libertatea presei, tortură și violență, etc.
”Recomandăm să se acorde atenție asupra cazurilor de presiune a jurnaliștilor și societății civile; investigarea cazurilor în care sînt încălcate drepturile omului; realizarea unui nou plan național pentru drepturile omului; îmbunătățirea legislației în domeniu”, a menționat Vidruk.
Nadine Gogu, director executiv a Centrului pentru Jurnalism Independent, a declarant că în domeniul accesului la informație sunt necesare mai multe modificări.
”Este necesară modificarea cadrului legal. Avem o lege din anul 2000 e una relativ bună, dar are nevoie de modificări. De asemenea, recomandăm facilitarea accesului la informație, nu doar să ofere informațiile, ci și să le publice pe pagina web; reducerea termenului de oferire a informațiilor, ca în statele UE, după o lună subiectul poate să nu mai fie actual; asigurarea de condiții adecvate de muncă pentru profesionalismul jurnalistului: elaborarea unei strategii de dezvoltare a mass-media, oferirea de ajutor de stat pentru presa scrisă cu impact social; limitarea numărului de licențe pe care le poate primi o persoană fizică sau juridică; evitarea concentrării proprietății media și adoptarea Codului Audiovizualului pînă la toamnă”, a enumerat Gogu.
La rîndul său, Nicoleta Hriplivii, expert Promo-LEX, a declarat că realizarea unor rapoarte periodice e abia începutul, iar lucrul cel mai greu încă urmează.
”Scopul principal este sensibilizarea sau atragerea atenției a statelor membre ale ONU pentru a formula recomandări și a le transmite RM. Am vrea și să atragem atenția că am constat grave probleme privind drepturile omului în regiunea transnistreană. Nici astăzi nu este un sistem de garantare a drepturilor omului în regiune”, a precizat ea.
CURENTUL precizează: În elaborarea rapoartelor și recomandărilor s-au implicat Coaliţia ONG pentru UPR (Civil Rights Defenders), Centrul Informaţional pentru Drepturile Omului, GendrDoc-М, Centrul Informaţional-Juridic Apriori, Coaliţia pentru Nediscriminare, HomoDiversus, Centrul Jurnalismului Independent, Centru de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, Asociaţia Presei independente, Piligrim Demo, Promo-LEX.
Cristina Gurez