Locuitorii din trei localităţi din raionul Ştefan Vodă au sărbătorit lansarea serviciului de iluminare stradală în cadrul evenimentului “Hora luminii”. În ziua de Paşti, 200 de leduri s-au aprins concomitent în Popeasca, Ermoclia şi Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, datorită creării, în premieră, a unei întreprinderi specializate, transmite CURENTUL.
La „Hora luminii”, care a fost organizată de cele trei primării în centrul satului Popeasca, au participat circa 300 locuitori care s-au bucurat de faptul că vor putea beneficia de un serviciu pe care nu l-au avut în ultimii 20 ani.
„Suntem mândri că am reușit să aducem lumină în satele noastre. Problema iluminatului public trebuia rezolvată, pentru ca femeile, copiii şi persoanele în etate să se simtă în siguranță pe străzi pe timp de noapte. Trei primari, ne-am unit eforturile şi am implementat un proiect în cadrul căruia a fost creată întreprinderea municipală de prestare a serviciilor de iluminare stradală ”Lumen-Ermoclia”, a declarat Alexandru Pavlicenco, primarul comunei Ermoclia.
Cei circa 20 km de reţele de iluminat stradal urmează a fi extinşi în perioada 2014-2024 şi pe străzile secundare din cele trei localităţi.
„Dacă timp de 20 ani am mers pe străzi întunecate, ne părea ceva normal. Astăzi, odată cu aprinderea luminilor, ne dăm seama cât de complicat era să circulăm noi şi copiii noştri prin întuneric chiar pe principalele străzi din sat”, a declarat Sergiu Golubenco, locuitor din satul Popeasca.
Întreprinderea ”Lumen-Ermoclia” va oferi servicii de menţinere şi deservire a reţelelor de iluminat public, întreţinerea reţelelor electrice din cadrul instituţiilor publice şi deservirea cetăţenilor la domiciliu din cele trei localităţi.
„Primarii şi locuitorii din satele Moldovei au de soluţionat foarte multe probleme la nivel local pentru a avea acces la servicii de calitate. Cooperarea dintre comunităţi este forţa capabilă să schimbe lucrurile în bine în localităţile ţării. Or, cu eforturi conjugate pot fi identificate şi implementate soluţiile cele mai bune cu costuri reduse. Un exemplu elocvent este cel de azi, când cu forţe comune sunt soluţionate probleme comune, iar autorităţile locale şi locuitorii sărbătoresc succesul împreună”, a declarat Ghenadie Ivascenco, consultant în domeniul cooperării intercomunitare în cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată.
Î.M „Lumen-Ermoclia” este unul din cele 10 proiecte de cooperare intercomunitară implementate în mai multe raioane din Republica Moldova, care transcriu în practică prevederile Strategiei Naționale de Descentralizare a Republicii Moldova, aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2012.
Valoarea totală a granturilor oferite pentru implementarea proiectelor este de 1 milion dolari SUA. Beneficiari ai proiectului sunt peste 120 000 de cetăţeni din 40 localităţi din Republica Moldova. Proiectul este implementat cu suportul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PNUD Moldova şi UN Women) cu susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.
Adrian Platon