Doi gardieni din cadrul Penitenciarului nr.11 (Bălţi) al Departamentului Instituţiilor Penitenciare (DIP) au fost condamnaţi la cîte 8 ani şi 6 luni închisoare pentru torturarea şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale – infracţiuni săvîrşite asupra unui deţinut al penitenciarului. De asemenea, supraveghetorii au fost privaţi de dreptul de a ocupa funcţii în cadrul instituţiilor penitenciare timp de 10 ani. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, după ce procurorii au contestat sentinţa emisă de Judecătoria militară Chişinău, prin care cei doi au fost achitaţi, pe motiv că faptele nu au fost săvîrşite de inculpaţi, transmite CURENTUL.
Potrivit celor demonstrate de procurori, ilegalităţile au fost comise pe 15 septembrie 2013, cînd gardienii au intervenit ilegal în forţă, supunîndu-l pe un deţinut acţiunilor de tortură, chiar dacă acesta nu opunea rezistenţă fizică şi ţinea regulamentar mîinile la spate. Potrivit procurilor, acest lucru s-a întîmplat după ce deţinutul i-ar fi numit pe gardieni cu cuvinte înjurioase. În rezultatul loviturilor puternice cauzate de gardieni, deţinutul s-a ales cu fractura unghiurilor mandibulei bilateral cu deplasarea în plan transversal a fragmentelor, fapt ce i-a provocat vătămări corporale medii, inclusiv puternice suferinţe fizice şi psihice.
Despre maltratările la care a fost supus deţinutul, procurorii au aflat din plîngerea depusă de către partea vătămată. Pe acest caz, Procuratura a demarat investigaţii şi a iniţiat o cauză penală, documentînd acţiunile ilegale de torturare a deţinutului de către respectivii angajaţi ai DIP. Fiind audiaţi de procurori, învinuiţii nu şi-au recunoscut vinovăţia. În cadrul anchetei au fost acumulate suficiente probe care indicau asupra vinovăţiei celor doi angajaţi ai penitenciarului, inclusiv înregistrările de pe camerele video din interiorul închisorii, care au fixat momentul aplicării actelor de violenţă.
Recent, trei angajaţi ai Penitenciarului nr.13 au fost condamnaţi la închisoare pentru tortură, tratament inuman sau degradant – infracţiuni comise asupra a doi deţinuţi. Procuratura a demonstrat vinovăţia angajaţilor penitenciarului, după ce, acum un an, tot Judecătoria Militară Chişinău i-a achitat pe toate capetele de acuzare.
Deciziile Curţii de Apel sunt definitive şi executorii, însă pot fi atacate cu recurs ordinar la Curtea Supremă de Justiţie.
Adrian Platon