Deși este extrem de tînăr, Viorel Rotaru are o colecție impresionantă de locuri vizitate, el reuși să ajungă în peste 150 de state. CURENTUL.md i-a solicitat un interviu din care puteți afla cum e să călătorești cu un buget mic, ce țări ar putea fi un exemplu pentru Moldova, ce crede familia sa despre pasiunea sa, dar și multe alte lucruri curioase.
CURENTUL.md: De unde vine pasiunea pentru călătorii? Vă mai amintiți când și care a fost prima destinație?
Viorel Rotaru: Pasiunea s-a născut în fragedă copilărie. În perioada sovietică călătoriile îndepărtate păreau un vis irealizabil. Destinațiile exotice puteau fi văzute numai la televizor, la emisiunile specializate. Asta făcea ca dorința de a vedea acele locuri să devină un vis, pe care acum îl realizez din plin. Primele destinații au fost prin URSS, în copilărie, de exemplu Petersburg, fiind un pic mai mare am fost în Egipt.
C.: Ați vizitat în jur la 150 de destinații, care dintre toate v-a plăcut cel mai mult și prin ce anume v-a impresionat? De care destinație ați rămas dezamăgit?
V.R.: Destinații posibil au fost mult mai multe, țări sunt cam 150, unele mai bune altele mai puțin. Îmi plac destinații neordinare, ca exemplu Greenlanda, Yemen, Australia, Noua Zeelanda, care impresionează prin faptul că nu seamănă cu alte locuri și greu pot fi comparate cu alte țări. Nu pot vorbi de destinații care m-au dezamăgit. În mare parte am primit ceea la ce mă așteptam. Sunt țări sau locuri care nu se remarcă prin ceva foarte deosebit sau extraordinar, dar fiecare în parte merită a fi vizitate pentru a înțelege ce reprezintă acel colț de lume, a simți într-o măsură sau alta atmosfera locală.
C.: Cu cine călătoriți de obicei? Familia ce spune despre faptul că sunteți mai mereu plecat peste hotare?
V.R.: Sunt un amator a călătoriilor de unul singur sau în grup mic de prieteni, care au aceleași interese și astfel ești liber în planuri și în luarea deciziilor. Îmi place să organizez personal totul și să nu depind de cineva în acest sens. Grupul de prieteni cu care călătoresc este restrâns la doi, trei amici, sau colegii de lucru. Uneori călătoresc cu prietena mea, dar foarte des mă aventurez și singur în călătorii. Familia mea, ca și majoritatea cunoscuților mei, nu prea înțeleg tendința mea aparent maniacală de a fi veșnic în mișcare, de a pleca aproape lunar spre destinații noi. Dar asta pentru mine nu e un impediment, sunt obișnuit deja.
C.: Ați avut posibilitatea să cutreierați lumea în lung și lat, ați cunoscut diverse culturi, oameni. De la care popor și ce anume ar fi bine cei din Moldova să învețe?
V.R.: Țări de la care ar avea ce învăța Moldova sunt multe. Ar fi ideal să avem legi Anticorupţie ca în Singapore, să ne iubim țara ca americanii, să fim muncitori ca japonezii, să studiem ca finlandezii, să iubim natura ca norvegienii și să fim dornici de a vedea lumea ca germanii! Ar fi un exemplu straniu, dar bun pentru noi, așa țări africane ca Namibia și Botswana, unde populația care nu tare recent a pășit din epoca de piatră, care a trecut prin război și sărăcie mult mai apăsătoare decât la noi, depune eforturi pentru a face viața nouă mai bună și a înțeles că baza succesului e simplă: o lume de afaceri liberă de legi stupide și birocrație apăsătoare, drumuri bune și stârpirea corupției la nivel de concept într-o societate care aparent, comparativ cu vecinii africani, ar trebui să fie lovită din plin de acest fenomen. Ei au înțeles că altă cale nu este, corupția și legătura cu tradițiile medievale (care la noi des sunt elogiate ca ceva pozitiv) sunt un impediment al dezvoltării și cu ele trebuie de luptat.
C.: Călătoriile sunt o pasiune destul de costisitoare. Ați făcut o medie aproximativ câți bani ați cheltuit până acum?Apropo călătoriți destul de des, de unde reușiți să strângeți bugetul necesar pentru următoarea călătorie?
V.R.: Multe călătorii nu sunt chiar deloc așa costisitoare cum par. Planurile făcute cu jumătate de an sau chiar mai mult timp înainte, și folosirea la maxim a informației de pe internet, ajută să nu fie totul prea scump, iar uneori poate fi banal de ieftin și mult mai convenabile decât destinațiile noastre clasice cum este Antalya. O medie nu cred să fi făcut, până la urmă impresiile fac mai mult decât banii, și dacă încerci să te uiți în urmă și să faci socoteli, înseamnă că nu s-a prins de tine firul de călător. Banii se strâng atunci când corect îi gestionezi. Cel mai des oamenii nu au bani nu de aceea că banii la ei nu apar, ci fiindcă nu au un plan concret de cheltuieli și folosesc resursele pentru o sumedenie de lucruri ce nu sunt deloc necesare sau au un beneficiu mediocru. Serbări fără sens, mașini noi mai des, băutura și mâncare în exces, lucruri care de fapt nu sunt pe buzunarul cumpărătorului, iar cînd e vorba de călătorii atunci folosesc expresiile „nu am bani” sau „voi călători la anul”. Până la urmă totul ține de stabilirea priorităților. În cazul meu, la momentul de față, să văd lumea e mai important decât multe altele.
C.: Cum e revenirea acasă după o călătorie îndelungată? Priviți Moldova cu alți ochi?
V.R.: Cu cât mai intense sunt călătoriile, cu atât mai interesantă devine Moldova la revenire. Cu anii am înțeles că, da, avem multe probleme, dar în mediu trăim mult mai bine decât multe alte popoare și avem multe lucruri pozitive, pe care des nu le înțelegem în tendința generală de a critica totul și de a compara cu țări de succes ce au avut, de altfel, o cale lungă de parcurs pînă a ajunge unde sunt și de multe ori au trecut prin situații foarte grele. Dar asta nu ar trebui să ne relaxeze, avem multe ce prelua, și în primul rând de la vecinii noștri europeni.
C.: Dacă ar fi să faceți un top 3 a țărilor preferate, care ar fi acesta?
V.R.: Topul preferat ar fi simplu: România, Thailanda, SUA.
C.: V-ați gândit vreodată să vă stabiliți cu traiul peste hotare? Pentru ce țară ați opta și de ce?
V.R.: Au fost momente când m-am gândit la asta, dar numai momente. În general, consider că oamenii trebuie să trăiască acolo unde s-au născut și să contribuie la societatea din care au venit. Dar dacă vorbind ipotetic, pentru trai și afaceri, SUA ar fi cea mai bună opțiune, iar Thailanda pentru iernat.
C.: În vacanță aveți careva tabieturi? Care sunt acestea?
V.R.: Am o deosebită plăcere să cutreier lumea la volan, foarte des închiriez automobile și fac mii de kilometri prin Europa, America de Sud și Nord, Africa, Asia. Acum am un plan pentru decembrie să străbat pe patru roți tot continentul Australian. Îmi plac și sporturile extreme care des le practic: diving, parașutism, ski, zboruri cu balonul sau planorul etc.
C.: Ați vizitat tot felul de locuri frumoase, ce preferați mai mult: orașele moderne, pline de viață sau locurile izolate și sălbatice?
V.R.: După ce vezi multe nu cred că e posibil să ai preferințe. Sunt locuri care anume orașul e atracția și interesul, ca de exemplu New York sau Singapore, și țări unde te duci anume pentru locuri izolate, cum ar fi Patagonia, Greenlanda sau Australia.
C.: Povestiți-ne care a fost cea mai mare provocare pentru dvs., într-o vacanță?
V.R.: Provocări au fost multe, e dificil să identific una în mod special. Să reziști la frigul de -60 în Greenlanda sau să faci mii de kilometri prin pustiurile Namibiei, unde benzinării sunt numai la distanțe de 400 km sau apar ca și miraje, e o provocare. Au fost și situații complicate create de oameni, atunci cînd am călătorit în Yemen, în timpul războiului civil, Irak, Libia. A fost o provocare și să trec hotarul efemer între Bolivia și Chili fără viză și fără ștampilă în pașaport.
C.: În destinațiile pe care le-ați vizitat ați întâlnit moldoveni stabiliți cu traiul acolo? Ce spun despre traiul din străinătate?
V.R.: Lumea pare plină de moldoveni. Am întîlnit conaționalii noștri în toată Europa, SUA și chiar locuri mai specifice ca China, Singapore sau Nepal. În discuții, spun ei diferite, cel mai des le place unde sunt, dar le e și dor de casă sau de ceva ce este specific vieții în R. Moldova. Personal mă interesam și ce spun străinii de moldovenii noștri.
C.: Recent v-ați întors din Istanbul, Croația, Australia, care sunt următoarele destinații pe care planificați să le vizitați până la sfârșitul anului?
V.R.: Pînă acum, anul a fost încărcat ca întotdeauna. Istanbul nu e o destinație pentru mine, ci un loc de tranzit, un oraș care poate îl vizitez cel mai des după Chișinăul natal. Pentru acest an, am deja planuri stabilite: voi vizita Australia pentru o călătorie mai extremă cu automobilul prin inima continentului, dar și Papua Noua Guinee, Japonia, Coreea de Sud, și chiar de cea de Nord, Filipine, China, un pic de Londra și Qatar. Iarna care vine sper să ajungă în Africa Centrală, Ecuador, Noua Zeelandă…Adică călătoriile vor continua și viața va fi la fel interesantă, iar destinații noi sper să fie tot timpul.
Mulțumim frumos pentru timpul acordat!
Autor: Natalia Moraru
Notă: Republicat din data de 09.08.2015