[ X ]
(INTERVIU) Inga Albu: Avocatura nu există fără dăruire, planificare, autodisciplină și punctualitate
31 Ianuarie

În cadrul acestui interviu, o avem  protagonistă pe doamna avocat Inga Albu,  care ne-a povestit despre experiența sa în domeniul respectiv, dar și alte pasiuni care nu au tangențe cu  meseria ei. Deși avocatura a ales-o pe ea, doamna Inga a reușit să-și creeze o carieră de succes.  Cum reușește să-și facă bine meseria, dar să practice și alte îndeletniciri după programul de muncă, aflați mai jos.

CURENTUL.md: De ce ați ales să fiți avocat și cum a început cariera dvs în acest domeniul?

Inga Albu: În cazul meu, avocatura a fost cea care m-a ales și sunt bucuroasă că așa a fost să se întâmple. Nu planificam să devin avocat și nici măcar să îmbrățișez o altă profesie ce ține de domeniul dreptului. Am trecut prin diverse experiențe și încercări până la obținerea Licenței de Avocat. Inițial am început să studiez agronomie în cadrul Liceului cu acest profil în Chișinău, după care limbile străine la un colegiu privat din Edineț fondat în anul 2000. Pe atunci a fost modificată Legislaţia cu privire la învăţămînt, în așa fel că, în colegii se interzicea facultatea de „Limbi străine”, fiind permisă doar în instituţii superioare de învăţământ. Drept urmare, toţi studenţii înscriși la acea facultate, inclusiv și eu, am fost transferaţi la facultatea de Drept. După absolvirea Colegiului am activat în calitate de executor judecătoresc în cadrul Oficiului Edineț al Departamentului de Executare a Deciziilor Judiciare de pe lângă Ministerul Justiției, care aparținea pe atunci Judecătoriei Edineț, iar în paralel am fost studenta facultății de Drept la Universitatea „Alecu Russo” din or. Bălți. După obținerea Diplomei de Licențiată în Drept și avînd practică în domeniu de 4 ani, am decis să devin Notar. Astfel, în vara anului 2007, am venit la Chișinău şi am luat totul de la început. Am efectuat stagierea la Biroul Notarului, dar deoarece în acea perioadă nu se eliberau licenţe din cauza lipsei de locuri disponibile, am decis să obțin o licență de avocat. Drept urmare, după 6 luni de stagiere la Biroul avocatului, în luna decembrie din anul 2008 am obținut Licența de Avocat.

C.: Cum sunt privite femeile, care practică această meserie în Moldova? Ați avut situații în care unii clienți au refuzat serviciile dvs pentru simplu fapt că sunteți femeie?

I.A.: În Republica Moldova femeile avocate sunt privite și tratate la fel ca și bărbații avocați. Nu am observat careva discriminări sau abordări diferite față de femeile ce practică avocatura. Nu am întâlnit așa situații și sper să nu să se întâmple nici în continuare. Spre marea mea uimire chiar din primii ani de activitate în avocatură mi sau încredințat dosare solide și nu au greșit.  Din contra am avut mai multe solicitări în anumite litigii familiale, unde clientele solicitau să fie reprezentate anume de avocate, pentru a fi mai libere în discuții și a se simți mai sigure că vor fi înțelese.

C.: Spuneţi-mi, vă rog, ce este mai greu pentru un avocat: să atragă un client sau să-l menţină?

I.A.:Nu aș ști cum este să atragi un client, dar știu cu siguranță ce înseamnă să menții relațiile cu clientul pe întreaga perioadă a lucrului pe dosarul său. Perioada de reprezentare a clientului în litigiile sale este una delicată și poate deveni diversă, din considerentul că situația lui se poate complica, înrăutăți sau ameliora și îmbunătăți pe parcurs. Dar important și destul de greu este că, în orice circumstanțe clientul trebuie să fie abordat profesionist în așa fel ca în eventualele litigii să revină la același avocat și în situații necesare să recomande serviciile ultimului și altor persoane.

C.: De ce ar trebui să de dovadă un avocat pentru a reuși să câștige cât mai multe dosare în instanță?

I.A.:Avocatul trebuie să fie profesionist și în continuă perfecționare. Să aibă capacitatea de a înțelege esența cauzelor reprezentate și de a fi mereu cu un pas înainte față de părțile adverse. Este important ca avocatul să poată gândi atât din punctul de vedere al situației clientului cât și cel al  părților adverse, ca să fie deja cu răspunsurile, argumentele și contra-argumentele pregătite la momentul oportun. Avocatul trebuie să fie perseverent şi încrezut în forțele sale.  Avocatura nu există fără dăruire, planificare, autodisciplină și punctualitate.  În această meserie nu este loc pentru emoţii, frică sau alte situaţii de acest gen. Este important ca avocatul să dispună de capacitatea de a forma pentru fiecare caz în parte o strategie de succes și să reprezinte clientul în interesele sale bazându-se pe legislație, spețe, precedente, probe și buna credință.

C.: De mai bine de 6 ani apărați în instanță diferiți clienți. Ce dosare inedite ați avut, care într-o măsură sau alta și-au pus amprenta asupra dvs?

I.A.:Pe parcursul a mai bine de 6 ani reprezint diferite cauze în instanțe și fiecare caz în parte își lasă câte o amprentă asupra experienței mele în avocatură. Cel mai mult m-a impresionat cazul copiilor minori rămași fară casă și fără părinți, care a durat în instanțe 6 ani de zile, dar a fost finalizat cu succes în decembrie 2014.

C.: Dacă ar fi să ne referim la cei care divorțează, ați putea să ne spuneți câți din aceștia o fac pe cale amiabilă și de obicei care este cauza?

I.A.:Litigiile familiale sunt unele specifice însoțite de emoții negative, durere și dorințe de răzbunare din partea foștilor soți. Majoritatea cauzelor de acest gen parvenite la mine, erau inițial cu scop de răzbunare nu și de revindecare a drepturilor sale patrimoniale după divorț. Dar de multe ori în procesul de asistență li se explica corect situația în care fiecare din ei se află și că pe lângă lupte fără sfîrșit prin instanțe există și posibilități de negociere, mediere, tranzacție, care își au avantajele neîntârziat. Astfel, pot să zic, că un procentaj peste medie din clienții mei ajung la calea amiabilă.

C.: Datorită experienței vaste în acest domeniul ați putea să-mi spuneți, în opinia Dvs care sunt marile probleme ale justiției de azi?

I.A.:Cele mai mari probleme în justiția de astăzi sunt: corupția în organele Statului, fenomenul cumătrismului și a solidarității în cazul în care în privința unui sau altui funcționar public se încearcă a demonstra vinovăția în corupție, neglijența în serviciu, abuz de putere din partea reprezentanților organelor de drept, etc…, incompetența și lipsa de răspundere a actorilor în justiție pentru emiterea deciziilor criminale.  Avem multe probleme dar cele mai importante le consider pe cele enumerate.

C.: Avocatura este profesia Dvs, însă după programul zilnic aveți și alte pasiuni legate de domeniul artei. De unde și până unde această îndeletnicire?

I.A.:Da sunt avocat de profesie, iar activitatea zi de zi nu este una ușoară. Mereu sunt în lupta pentru dreptate, adevăr, pentru apărarea drepturilor omului, dar ea are o limita de timp. Fiecare persoană are necesar să se refugieze în ceva plăcut. Iată ca eu mi-am găsit liniștea și relaxarea seara, după serviciu prin crearea de lucruri frumoase. Dedic maxim 3 ore seară pentru această îndeletnicire, dar satisfacția primită este una majoră.Pasiunea pentru artă a luat naștere încă din copilărie, când am avut fericirea să particip la diferite șezători organizate în sat, unde îmi dădeam seama de fiecare dată, că a face lucruri frumoase manual e ceva deosebit și prețios.

C.: Aveți planificată pentru anul acesta vreo expoziție cu lucrările realizate de dvs?

I.A.:Nu am organizat până-n prezent nici o expoziție cu lucrările mele, dar am primit propunerea din partea reprezentantului Bibliotecii ,,Bogdan Petriceicu Hașdeu” să fac o expoziție în incinta bibliotecii. Ideea este interesanta și cred că va fi și realizată în timpul apropiat.

C.: Care este secretul Dvs de le reuși-ți pe toate, să faci bine meseria, plus la toate să faci față problemelor familiare și încă să mai ai timp pentru alte ocupații?

I.A.:Vreau să remarc că un management bun al timpului îți permite să reușești mult mai multe de cât îți imaginezi. Am separat programul meu în așa fel în care pot fi un avocat de succes, o mama în adevăratul sens al cuvântului, o prietenă și nu în ultimul rând o femeie care creează ceva frumos.

Autor: Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților