[ X ]
(INTERVIU) Diana Munteanu: ONG-urile din R. Moldova sunt aplaudate și mai puțin finanțate
7 Martie

Diana Munteanu este implicată în voluntariat aproximativ de 15 ani, și fiindcă întotdeauna a dorit să facă mult mai multe pentru cei neajutorați, a fondat și un ONG. În cadrul interviului acordat pentru CURENTUL.md, Diana ne-a povestit cât de ușor poți ajuta pe cineva, dar totodată ne-a povestit și cât de greu este să menții la noi în țară o astfel de Asociație.

CURENTUL.md: Diana, ce te-a determinat să te implici în voluntariat?

Diana Munteanu: În anul 2000 am întâlnit pe stradă un băiețel pe nume Iurie. Era un copil al străzii. El era cel pentru care mi-am dedicat o vacanță de vară căutând istoria vieții lui și desigur de unde provine. A fost un drum destul de lung pentru mine, fiind prea tânară nu era deloc ușor. Însă când am obținut scopul mult dorit am simțit câtă bucurie aduce un ajutor, care nu m-a costat aproape nimic.

C.: Ideea de-a fonda un ONG, de unde vine?

diana munteanu (5)D.M.: Pe parcursul anilor frecventam des casele de copii. Văzând că există mult mai mulți copii care au nevoie de ajutor mi-a venit ideea de a inființa un ONG.

C.: Ce semnifică denumirea ONG DiArt  pe care l-ai fondat și de cât timp activează?

D.M.: Asociația Obșteasca Necomercială “DiArt” activează din 2005 neoficial și official din 2011. Însăși denumirea Asociației este: „Di” – vine de la prenumele meu, iar „Art” – fiind o persoană artistică promovez arta și cultura în rândul celor cu posibilități mai reduse.

C.: Care este misiunea și aportul pe care această organizație îl aduce societății?

D.M.: Asociația Obșteasca Necomercială “DiArt” activează nonprofit și exclusiv în scopuri de caritate, având la bază ideea promovării de ajutor și susținere a persoanelor vulnerabile atât a bătrânilor, adulților cât și a celor micuți.  Domenii de activitate ale Asociației sunt: • Promovarea valorilor generale umane, a familiei, a individului ca o bază sănătoasă pentru o societate mai bună.. • Promovarea conceptului de ajutorare și sprijin acordat păturilor vulnerabile din R. Moldova. • Identificarea și implementarea celor mai eficiente modalități de susținere a copiilor, maturilor, bătrânilor cu dizabilități sau altor grupuri de risc din R. Moldova.

C.: Din punctul tău de vedere în Moldova cum sunt privite organizațiile neguvernamentale?

diana munteanu (2)D.M.: Asociațiile din R. Moldova sunt aplaudate, însă foarte puține dintre ele sunt finanțate.

C.: Apropo de finanțare, din ce trăiește ONG DiArt sau mai bine spus cine asigură partea financiară a instituției?

D.M.: În mare parte Asociația desfășoară proiecte din surse proprii, dar desigur sunt și parteneri care ne ajută cu strictul necesar. Ce ține de finanțare externă suntem în căutarea acesteia.

C.: Cât de deschiși, receptivi sunt persoanele publice pentru a susține inițiativele dvs?

D.M.: Sunt foarte deschiși pentru astfel de colaborări. Unii dintre ei sunt chiar inițiatorii unor noi proiecte.

C.: De când a fost fondat acest ONG cu ce probleme v-ați confruntat? Dar în prezent?

D.M.: Cel mai des mă confrunt cu indiferența și lipsa de finanțare. Din mulțimea posibilităților sunt 2 % din 100 % ce sunt gata să acorde ajutor necesar.

C.: Ați avut momente în care din cauza lipsei de fonduri a trebuit să întrerupeți activitatea instituției?

D.M.: Da s-a întâmplat nu doar o dată. Însă atunci când proiectul e în proces fac tot posibilul și imposibil de-al duce până la capăt. Au fost cazuri când am fost nevoită să iau și credite pentru a realiza proiectele.

diana munteanu (4)C.: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le-ați desfășurat împreună cu organizația pe care o reprezentați?

D.M.: Proiectul „Mini Miss & Mister DiArt” 2012, 2013, 2014 care s-a desfășurat anual cu participarea copiilor din casele de copii și internate. Proiectul „În anii lor vom fi și noi” pentru cel mai sărac Azil de bătrâni din or. Strășeni, s.Micleuseni. Proiectul „O nouă putere, O nouă speranță” pentru copii invalizi din or.Chișinau. Proiectul „Povestea de Crăciun” pentru copiii bolnavi de leucemie din or.Chișinău. 5. Proiectul „Fii campion” pentru copiii invalizi din or.Chișinău. Și desigur multe altele, nu le mai știu numărul.

C.: Pentru 2015 ce proiecte planificați să inițiați și de ce aveți nevoie?

D.M.: Pentru că Proiectul “Mini Miss & Mister DiArt” anul acesta este Internațional pot spune cu mândrie că Asociația Obștească DiArt a pășit cu un pas larg spre toată lumea nu doar în R.Moldova. În luna noiembrie am petrecut semifilala unde am ales finaliștii care vor participa în marea finală ce va avea loc pe 15 mai, de Ziua Familiei, alături de țările care participă. Adică acest proiect este acceptat în multe țări ale Europei și partea Asiatică. Asociația DiArt are nevoie de tineri care își doresc să aducă zâmbetul pe buzele celor care nu au speranțe, celor care au pierdut încrederea și credinta în puritatea și bunătatea omenească. Desigur în mare parte avem nevoie de finanțare și bună dispoziție.

Autor: Natalia Moraru

Inapoi la arhiva noutaților