[ X ]
(INTERVIU) Stepan Şuparski, expert în medicina din străinătate: „Turismul medical devine tot mai popular”
14 Octombrie

Stepan Șuparski de 4 ani este expert în domeniul medicinii din străinătate, specialist în organizarea tratamentului în clinicile de peste hotare. În cadrul interviului acordat pentru CURENTUL.md, Stepan Șuparski ne-a oferit mai multe informații despre tendințele, costurile, dar și piața turismului medical din Moldova  și de peste hotare.

CURENTUL.md: Termenul de turism medical este relativ nou pentru R. Moldova. Cum și de ce ați ajuns să îl practicați?

Stepan Șuparski: Termenul este într-adevăr nou pentru Moldova. Însă acest fenomen există demult timp în țara noastră. Turismul medical este caracterizat prin faptul că oamenii își schimbă locul de trai dintr-un raion, oraș sau țară într-alta pentru a beneficia de servicii medicale. Turismul medical poate fi atât în interiorul țării cât și-n afara frontierelor sale. O persoană care se deplasează dintr-un oraș (de exemplu, Ungheni), în alt oraș (de exemplu, Chișinău), pentru a obține servicii medicale (cum ar fi consultarea unui medic), de asemenea, este un membru al turismului medical. Din acest considerent și tratamentul balnear, se referă la turismul medical.

Desigur, manifestarea cea mai vie a turismului medical – este atunci când o persoană trece frontiera țării lor de origine și călătorește în străinătate pentru tratament, diagnostic sau de a-și menține sănătatea.

Problemele de sănătate din familia mea m-au obligat să mă uit la lumea medicală mai larg.

În cele din urmă am văzut posibilitățile de tratament în străinătate, care la acel moment nu au fost disponibile în Republica Moldova. Așa că am plecat în străinătate în primul rând pentru o consultație cu fratele meu și mai târziu, cu mama pentru o intervenție chirurgicală. Desigur, în alegerea unei clinici și a unui medic în străinătate m-a ajutat studiile mele în medicină.

În plus, relația cu alte țări, folosirea limbilor străine, comunicarea cu colegii – medici din străinătate – acesta este lucru, tipul de activitate pe care l-am căutat toată viața.

C.: Care sunt tendințele? Cum ați defini piața turismului medical în Moldova?

S.S.: Piața globală pentru turismul medical este în creștere în fiecare an, și tot mai multe țări participă. Acest lucru se datorează fenomenului general al globalizării în lume și disponibilitatea informațiilor, datorită dezvoltării tehnologiei moderne și internetului. Responsabilii de la clinici au văzut o oportunitate de a atrage pacienți străini și a început să le ofere servicii în străinătate.

Turismul medical în Republica Moldova, de asemenea, devine tot mai popular și toți mai mulți străini vizitează țara noastră în scop medical, în același timp, cetățenii noștri au început din ce în ce mai mult să aleagă clinicile din străinătate pentru a primi tratament. Din păcate, nu există cifre exacte privind numărul turiștilor medicali care vin sau pleacă peste hotare.

C.: Ce-i determină pe unii moldoveni să aleagă serviciile medicale de peste hotare?

S.S.: Pacienții noștri pleacă peste hotare, în cazurile în care nu există nici o posibilitate tehnică pentru tratament în Moldova. La fel și-n cazul în care obiectivul călătoriei este pentru a evalua alternativele din sănătate. În general, tendința turismului extern este de-a primi un tratament calitativ și modern. Cele mai solicitate direcții sunt: oncologie, ortopedie și pediatrie. Noi lucrăm cu clinici din Germania, Italia, Israel și Turcia. Eu regulat particip la seminare de peste hotare, expoziții și conferințe, unde întâlnesc reprezentanți și medici ai clinicilor din străinătate. Sarcina mea este să găsesc și să furnizez  soluții medicale cât mai bune pentru clienții mei.

C.: Totodată, este R. Moldova o destinație medicală? Pentru ce servicii medicale în Moldova optează străinii?

S.S.: Da, desigur. Străinii vin în Moldova pentru serviciile ce țin de sănătate. Linia directoare pentru pacienții străini este stomatologie, proceduri cosmetice și de chirurgie plastică. Precum și operațiile de corectare a vederii, fertilizarea in vitro (FIV). Pe pacienții din străinătate sunt atrași de calitatea serviciilor medicale de la noi și prețurile accesibile. Economia pentru procedurile sus-menționate este de 40-60% din prețul din țară. În general străinii vin din țările în care lucrează concetățenii noștri: Italia, Spania, Franța, Germania. De asemenea cu scopul de-a economisi la serviciile medicale vedem tot mai mulți pacienți veniți din țara vecină, România.

C.: Care sunt în mediu costurile în clinicele de peste hotare?

S.S.: În ceea ce privește prețurile în turism medical – nu există o statistică exactă în țara noastră. Tratamentul în clinicile din străinătate costă, de regulă, mai mult de 5 mii euro. Permiteți-mi să reamintesc concetățenii noștri merg în străinătate pentru servicii complexe și costisitoare de sănătate (chirurgie, radioterapie, etc.) Fiecare turist medical care ajunge în Republica Moldova cheltuiește aproximativ 3000 euro.

C.: Cum vedeți peste 5 ani piața turismului medical în Moldova?

S.S.: Țara noastră va deveni mai atractivă pentru pacienții străini. Mai multe persoane vor afla despre posibilitățile de tratament din Republica Moldova, la prețuri accesibile. Va crește fluxul de intrare și ieșire de turiștilor medicali. Vor exista noi companii specializate în domeniul turismului medical. Mai multe persoane vor ști despre posibilitățile de medicină din vest, va fi  utilizată pe scară largă conferințe video cu spitalele din străinătate și medici.

Natalia Moraru

Notă: Republicat din data de 3 octombrie 2015

Inapoi la arhiva noutaților