În cadrul unui interviu acordat pentru www.curentul.md, Alexandru Jizdan, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre primele reuşite în această funcţie, obiectivele ce au fost deja realizate, asigurarea cu spaţiu locativ a colaboratorilor MAI, dotarea subdiviziunilor MAI, colaborările externe ale Ministerului, etc.
CURENTUL: Cum a fost anul 2016 pentru Ministerul de Interne al Republicii Moldova? Chiar dacă anul nu s-a încheiat, cred că putem deja vorbi despre unele rezultate preliminare.
Alexandru Jizdan: Probabil, nu doar anii aduc rezultate, dar și fiecare zi în care reușim să realizăm ceva ce ne-am propus împreună cu echipa Ministerului Afacerilor Interne. Chiar și cea mai mică reușită a noastră va ajuta la obținerea unor rezultate şi mai mari în timp.
Un rezultat major este faptul că am reușit să îmbunătățim dialogul cu partenerii de dezvoltare, iar, în prezent putem atesta o încredere mai mare din partea lor.
Pe parcursul acestui an am stabilit relații mult mai puternice de colaborare cu partenerii de dezvoltare care ne-au ajutat în procesul reformelor și din partea cărora beneficiem de suport în dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor pe care le oferim cetățenilor.
Anul 2016 nu a fost un an deloc ușor, nu doar pentru MAI, dar și pentru întreaga societate, dar, totuși, am reușit să consolidăm capacităţile MAI în materie de resurse și infrastructură.
Unul din rezultatele pe care mizăm foarte mult este dezvoltarea conceptului Poliției comunitare, împrumutat de la statele cu o democrație consolidată, care va schimba totalmente percepția populației față de sistemul afacerilor interne.
C: Care din obiectivele trasate din start, ați reușit deja să le realizați de când exercitați această funcție?
A.J.: Unul din obiectivele propuse la începutul mandatului meu a fost toleranța zero față de corupție. Am reușit să organizăm acțiuni care să prevină și să combată acest flagel pe interior, adică în rândurile angajaților noștri. Prin acțiuni concrete întreprinse de Serviciul Protecție Internă și Anticorupție, în conlucrare cu alte structuri din domeniu, chiar și prin reținerile care au avut loc în ultima perioadă, acest fenomen este perceput altfel de către reprezentanții MAI.
Un alt scop trasat la venirea mea în funcție a fost o transparență mai mare în activitatea Ministerului și a subdiviziunilor acestuia. Mai cu seamă, oamenii au posibilitatea de a monitoriza activitatea MAI atât prin aparițiile în presă, cât și în cadrul vizitelor pe care le avem în teritoriu, prin stabilirea unui dialog deschis cu oamenii.
Nu în ultimul rând, prin acești pași spre schimbare, am reușit să transmitem un mesaj de încredere în viitor angajaților MAI, în viitorul care poate deveni prosper doar dacă vom susține inițiativele bune, vom munci și vom crede în puterea și profesionalismul întregului Minister de Interne.
C: O problemă acută a colaboratorilor MAI este asigurarea cu spaţiu locativ. Aţi reuşit deja ceva în acest sens? Urmează careva acţiuni în direcţia respectivă?
A.J.: Este adevărat, în condițiile în care retribuirea salarială a angajaților MAI este modestă, asigurarea cu spațiu locativ pentru ei va compensa o mare parte din cheltuielile unui salariat MAI.
Pentru soluționarea acestei probleme în ministerele de resort se lucrează cu Hotărârea de Guvern cu privire la schimbarea destinației unui teren aflat în gestiunea MAI, pe care urmează a fi construite blocuri locative pentru angajații noștri, care vor primi apartamente de serviciu. Totodată, în paralel se elaborează un studiu de fezabilitate în acest sens și suntem la etapa de perfectare a documentelor necesare. Sperăm că la începutul anului 2017 să începem construcția acestor blocuri destinate angajaților noștri.
C: Din ceea ce s-a văzut în presă, un accent deosebit puneţi pe dotarea subdiviziunilor din subordinea MAI. Care e situaţia la acest capitol acum? Ce mai urmează?
A.J.: La acest capitol trebuie să menționez importanța cooperării externe de pe urma căreia Ministerul Afacerilor Interne a fost beneficiarul multor donații de ordin logistic, care au contribuit la dotarea subdiviziunilor MAI și care sporesc eficiența activității acestora.
Toate subdiviziunile MAI au beneficiat, pe parcursul anului 2016, de echipamente tehnice performante, automobile noi și alte dotări importante realizate atât cu suportul Guvernului, cât și cel al Uniunii Europene.
Aici țin să spun că în perioada următoare, până la finele anului, toată Poliția națională va fi echipată cu uniforme de iarnă.
C: Se tot vorbește de reformele din cadrul MAI, ce puteți spune la acest subiect?
A.J.: Reformele, indiferent de domeniul în care sunt inițiate, sunt realizate în timp, iar aprecierea rezultatelor din cadrul lor vine din partea cetățenilor.
Profesionalizarea angajaților MAI este un obiectiv important pentru realizarea cu succes a reformelor propuse, nu doar la nivel legislativ dar și pe dimensiunea resurselor umane. Reforma nu semnifică doar schimbarea uniformelor de serviciu sau dotarea cu echipamente moderne, reforma pentru noi este şi schimbarea atitudinii personalului nostru faţă de oameni.
Ne dorim, prin continuarea acestor schimbări, să fim percepuţi de societate nu ca o putere, dar, ca un serviciu pentru populaţie. Angajatul MAI reprezintă în primul rând statul, de aceea el trebuie să fie modelul de cetăţean care respectă legea şi care este un apărător.
C: Cu ce probleme stringente se confruntă Ministerul de Interne la moment?
A.J.: Nu putem spune că ne confruntăm cu probleme care nu pot fi soluţionate. În domeniul afacerilor interne, ne-am propus nişte obiective realiste spre realizare, iar, cu suportul partenerilor şi desigur prin eforturi comune, atingem treptat aceste obiective şi eliminăm dificultăţile pe care le atestăm.
Dacă e să menţionăm totuşi unele dintre ele, atunci, una din problemele cu care ne confruntăm în prezent este fenomenul corupţiei la nivel sistemic. Dacă investim împotriva corupţiei şi în măsuri care combat acest flagel, investim în viitorul ţării. De aceea, în Strategia de dezvoltare a poliţiei ne-am propus să majorăm salariile poliţiştilor în aşa fel, încât, beneficiind de un salariu decent, angajaţii să nu accepte mita, iar, nivelul de corupţie să fie în constantă descreştere.
Recent, problema salariilor mici a angajaţilor din poliţie a fost luată la control de către Prim-ministru, iar, odată cu soluţionarea ei, multe alte dificultăţi ale sistemului se vor rezolva treptat.
C: Cunoaştem că mergeţi sistematic în teritoriu la diferite întâlniri cu veteranii de război din diferite localităţi. Care este rolul acestor întâlniri?
A.J.: Pentru Ministerul de Interne consolidarea bunelor relaţii şi comunicarea deschisă cu veteranii sunt obiective bine definite, iar, întâlnirile cu membrii asociaţiilor de veterani din ţară ne ajută la fortificarea dialogului nostru în aşa fel încât să devenim pentru ei o instituţie receptivă la nevoile de ordin social şi nu doar.
Cu certitudine credem că veteranii MAI, care au luptat pentru securitatea, liniştea şi independenţa ţării noastre, merită o atenţie sporită din partea statului. Aici ţin să menţionez interesul şi sprijinul acordat de Guvern şi de Premierul Pavel Filip veteranilor în rezolvarea problemelor cu care se confruntă acestea. Astfel, prin aceste întâlniri, stabilim un dialog.
Am spus nu o singură dată despre rolul acestor deplasări în teritoriu şi sunt în continuare de părerea că, dacă stăm doar în birouri, nu vom putea înţelege cu adevărat ce probleme au atât veteranii, cât şi angajaţii noştri din localităţi, dar nu în ultimul rând cetăţenii în serviciul cărora ne aflăm zilnic.
C: Ce a mai obţinut Ministerul Afacerilor Interne din colaborările cu partenerii externi?
A.J.: Practica statelor dezvoltate ne ajută să creştem după standarde europene, iar, prin colaborările externe reuşim să devenim şi noi exemplu pentru colegii din alte ţări.
Ministerul Afacerilor Interne beneficiază în prezent de susţinerea partenerilor de dezvoltare din UE, cu care avem un dialog de colaborare transparent, fapt care aduce rezultate productive în MAI.
Graţie colaborărilor externe, am beneficiat de tehnică modernă pentru Centrul tehnico-criminalistic, echipamente pentru salvatori şi pompieri şi alte dotări prin care fiecare subdiviziune a ministerului a fost dotată cu tehnică performantă, a beneficiat de schimburi de experienţă şi de alte facilităţi care aduc plus valoare în activitatea zilnică.
C: Ce obiective are Ministerul Afacerilor Interne pentru anul 2017?
A.J.: Avem multe proiecte în curs de dezvoltare şi sper ca în 2017, împreună cu actuala echipă, să modernizăm în continuare subdiviziunile Ministerului de Interne şi serviciile prestate în corespundere cu cerinţele societăţii, iar, prin implementarea Strategiei de dezvoltare a Poliţiei, să transformăm această profesie în una cu mult mai atractivă. Ne propunem să dezvoltăm şi poliţia comunitară despre care am menţionat că este un obiectiv ce reiese din Strategia de dezvoltare a Poliţiei.
Alt obiectiv este dezvoltarea proiectului comun al MAI cu Ministerul Sănătăţii – SMURD naţional, proiect pe care ne propunem să-l extindem pe teritoriul ţării în aşa fel încât cetăţenii să beneficieze de aceste servicii medicale de urgenţă nu doar în regiunea de nord şi sud a ţării.
C: Cum ar trebui să arate un sistem ideal al afacerilor interne, în viziunea ministrului Alexandru Jizdan?
A.J.: Toată cariera mea profesională este strâns legată de acest sistem, eu ştiu foarte bine care sunt aşteptările colegilor mei şi mai ales ale cetăţenilor faţă de MAI, iar, asta mă face să nu-mi creez, în concepţia mea, un sistem al afacerilor interne ideal, dar, să lucrăm toţi şi fiecare în parte la modernizarea lui şi să-l transformăm într-un domeniu unde nu se tolerează corupţia, în unul apolitic, în care se lucrează cu profesionalism şi devotament, cu oameni şi pentru oameni.
C: Vă mulțumim!
Foto: Andrei Boguș
Anastasia Borta